Chleb na suchym zakwasie - Thermomix
Od dłuższego czasu testujemy różnego rodzaju chleby. Znajdziecie już sporo przepisów w sekcji chleb. Dzis przepis na chleb na suchym zakwasie. Powiem szczerze, że nawet nie zdawałem sobie do tej pory sprawy z tego, że taka instytucja ja suchy zakwas istnieje. Okazuje się, że nawet zwykły domowy zakwas na chleb można ususzyć i przechowywać dłużej. Tym razem jednak wypróbowaliśmy produkt firmy Dr.Oetker "Zakwas chlebowy żytni. Produkt się sprawdził już kilka razy. Oczywiście można też znaleźć produkty od pasjonatów lub przygotowac samemu według przepisów z Sieci. Od siebie mogę polecić post i stronę chleby.info
*Chleb na suchym zakwasie*
- mąka pszenna typ 500 - 350g
- mąka żytnia typ 2000 - 150g
- zakwas chlebowy żytni - opakowanie 15g
- drożdże świeże - 20g lub suche 7g
- sól - 2 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- olej - 3 łyżki
- letnia woda - 350ml
- ziarna - 4 łyżki (ewentualnie)
Jeśli używamy świeżych drożdży:
Drożdże wrzucamy do naczynia miksującego z łyżeczką cukru i 4 łyżkami wody (odjąć od ilości z rozpiski przepisu). Do tego łyżka mąki i całość mieszamy na nastawie 20sek/Obr.3. Zostawiamy na 20 minut.
Jeśli używamy suchych drożdży powyższe pomijamy i wszystkie składniki trafiają do naczynia miksującego w tym samym czasie. Mieszamy całość z pomocą interwału 3min/Interwał. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Dodajemy 2 łyżki oleju i ziarna. Mieszamy 1min/Interwał. Przekładamy ciasto do blachy (u nas keksówka 31x11) i posypujemy z wierzchu mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na 45 minut.
Chleb wypiekamy na środkowej półce piekarnika w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy chleb jeszcze 30 minut.
Aktualnie chleb z powyższego przepisu jest u nas numer jeden.
Świetny przepis - szukałem takiego na zakwasie w proszku i ten jest trafiony w 100%. Dodaję więcej ziaren (słonecznik dynia) i zmieniam proporcje mąki 250/250. Keksówkę smaruję masłem i jest ok. Dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńOd czasu jak zaczęliśmy piec na żywym zakwasie chleby z mąki razowej ten przepis gdzieś pomijamy. Cieszę się jednak, że się przydaje innym czytelnikom.
UsuńWczoraj upieczony. Wyszedł pyszny. Połowa zniknęła tego samego dnia :) zastanawiam się czy zamiast suchych, można „żywy” dodać 🤔
OdpowiedzUsuńDa się tylko trzeba zrobić wcześniej zaczyn w kubku świeże drożdże+cukier+ciepła woda
UsuńSuper. Warto wiedzieć. Dziękujemy za informację.
Usuń