Ciasto z truskawkami
Jak już pewnie wiecie jesteśmy cichymi wielbicielami przepisów pani Magdy Gessler. Było już ich na blogu kilka. Dziś kolejny, sezonowy. Doskonałe ciasto z truskawkami. Cała blacha poszła w pół godziny od wstępnego wystygnięcia. Naprawdę warto odpalić piekarnik mimo, że już prawie letnie upały do tego nie zachęcają.
*Ciasto z truskawkami*
- mąka pszenna - 250g
- cukier - 250g
- masło - 250g
- truskawki - 80 dag
- jajka - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- sól
- cukier puder
Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z miękkim masłem. Do tworzącej się masy dodajemy po jednym żółtku. Całość miksujemy na gładko. To nie koniec. Mieszamy dalej dodając mąkę, proszek do pieczenia i waniliowy cukier. Ubijamy białka na pianę z odrobiną soli. Dokładamy ją do ciasta delikatnie mieszając.
Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i układamy na nim mnóstwo pokrojonych w połówki truskawek. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do tzw suchego patyczka. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Tak proste ciasto w wykonaniu, a jakie musi być smaczne szczególnie z filiżanką aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuńNo ba :)
Usuń