Ciasto z truskawkami

Jak już pewnie wiecie jesteśmy cichymi wielbicielami przepisów pani Magdy Gessler. Było już ich na blogu kilka. Dziś kolejny, sezonowy. Doskonałe ciasto z truskawkami. Cała blacha poszła w pół godziny od wstępnego wystygnięcia. Naprawdę warto odpalić piekarnik mimo, że już prawie letnie upały do tego nie zachęcają.

Ciasto z truskawkami



*Ciasto z truskawkami*
  • mąka pszenna - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • truskawki - 80 dag
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól
  • cukier puder

Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z miękkim masłem. Do tworzącej się masy dodajemy po jednym żółtku. Całość miksujemy na gładko.  To nie koniec. Mieszamy dalej dodając mąkę, proszek do pieczenia i waniliowy cukier.  Ubijamy białka na pianę z odrobiną soli. Dokładamy ją do ciasta delikatnie mieszając.

Ciasto z truskawkami

Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i układamy na nim mnóstwo pokrojonych w połówki truskawek. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do tzw suchego patyczka. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Tak proste ciasto w wykonaniu, a jakie musi być smaczne szczególnie z filiżanką aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy