Chleb z gara - Thermomix
Jeden z lepszych przepisów na chleb jakie przerobiliśmy na blogu. Chleb na maślance zwany też chleb z gara bo piecze się go w naczyniu. My to zrobiliśmy w naczyniu żarodopornym. Przepis przystosowany do thermomix'a ale spokojnie można go zrobić w normalny sposób używając tych samych składników.
*Chleb na maślance*
- maślanka - 500g
- drożdże świeże - 30g
- miód - 1 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczki
- woda - 70g
- mąka pszenna - 400g
- mąka żytnia - 400g
Maślankę, drożdże i miód wymieszać w naczyniu miksującym 3min/37stopni/ob.1
Dodać pozostałe składniki i z użyciem interwału wyrobić na ciasto przez 3min.
Pozostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy ponownie interwałem przez 1min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni i wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywą lub specjalny garnek do pieczenia chleba jak mamy.
Wyrobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek. Nożem nacinamy wierzch. Wyciągamy rozgrzane naczynie żarodoporne i wkładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 210 stopni.
Zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy jeszcze na dziesięć minut by skórką się przypiekła.
Komentarze
Prześlij komentarz