piątek, 7 czerwca 2019

Chleb z gara - Thermomix

Jeden z lepszych przepisów na chleb jakie przerobiliśmy na blogu. Chleb na maślance zwany też chleb z gara bo piecze się go w naczyniu. My to zrobiliśmy w naczyniu żarodopornym. Przepis przystosowany do thermomix'a ale spokojnie można go zrobić w normalny sposób używając tych samych składników.

Chleb z gara - Thermomix

*Chleb na maślance*
  • maślanka - 500g
  • drożdże świeże - 30g
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • woda - 70g
  • mąka pszenna - 400g
  • mąka żytnia - 400g
Maślankę, drożdże i miód wymieszać w naczyniu miksującym 3min/37stopni/ob.1
Dodać pozostałe składniki i z użyciem interwału wyrobić na ciasto przez 3min.

Pozostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy ponownie interwałem przez 1min.

Chleb z gara - Thermomix

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni i wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywą lub specjalny garnek do pieczenia chleba jak mamy.

Wyrobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek. Nożem nacinamy wierzch. Wyciągamy rozgrzane naczynie żarodoporne i wkładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 210 stopni.

Chleb z gara - Thermomix

Zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy jeszcze na dziesięć minut by skórką się przypiekła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)