środa, 5 czerwca 2019

Chłodnik z pieczonych buraków

Czerwcowa fala upałów coraz  intensywniejsza. Chłodnik z pieczonych buraków pozwoli Wam przetrwać najtrudniejsze dni. Przy tak wysokich temperaturach jakie się czasami pojawiają zjedzenie czegokolwiek to spore wyzwanie. W upałach tracimy apetyt tym bardziej, że żołądki wypełniają nam litry wody, którymi próbujemy się chłodzić. To niebezpieczny okres a wartości odżywcze z jedzenia są nam niezbędne by się ...nie odwodnić. Samo picie wody nie pomoże.

Zróbcie więc sobie chłodnik z pysznych podpieczonych w folii buraków. Ten prosty sposób spowoduje, że buraki oddadzą nam w pysznej zupie wszystko to co mają w sobie najlepszego.

Chłodnik z pieczonych buraków

*Chłodnik z pieczonych buraków*
  • buraki czerwone małe - 70 dag
  • jogurt naturalny - 500ml
  • bulion - 800ml
  • oliwa
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki

Buraczki myjemy i bez obierania zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy je około 50 minut w temperaturze 200 stopni.Po tym czasie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę. Do złotej cebulki wrzucamy kawałki buraków i smażymy około 10 minut. Całość podlewamy bulionem i gotujemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zupę miksujemy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Chłodnik z pieczonych buraków

Dekorujemy chłodnik - krem kiełkami rzodkiewki. Lekkie dające nam tylko 280 kcal danie na gorące dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)