Makaron z kurkami
Zainspirowani doskonałym jedzeniem w jednej z restauracji opisanych we wpisie Wakacyjne jedzenie - Międzybrodzie Żywieckie postanowiliśmy tamte smaki odtworzyć w domu. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.
*Makaron z kurkami*
- 250g makaronu pełnoziarnistego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
- około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
- sól, pieprz .
- świeże kurki - 30 dag
- masło - łyżka
Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.
Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu.
Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.
Bardzo ciekawe połączenie, aż interesuje mnie cała konsystencja. Uwielbiam kurki, chyba aż się skuszę i skorzystam z przepisu na jutrzejszy obiad. Pozdrawia i zapraszam do mnie ;) może coś również przykuje Twoją uwagę.
OdpowiedzUsuńJuż zaglądamy :)
Usuń