Makaron z kurkami

Zainspirowani doskonałym jedzeniem w jednej z restauracji opisanych we wpisie Wakacyjne jedzenie - Międzybrodzie Żywieckie postanowiliśmy tamte smaki odtworzyć w domu. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

Makaron z kurkami


*Makaron z kurkami*
  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka
Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. 

Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe połączenie, aż interesuje mnie cała konsystencja. Uwielbiam kurki, chyba aż się skuszę i skorzystam z przepisu na jutrzejszy obiad. Pozdrawia i zapraszam do mnie ;) może coś również przykuje Twoją uwagę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy