Ketchup domowy - Thermomix
...no kto nie kocha ketchupu? Przyzna się ktoś? Domowy ketchup próbowaliśmy robić już kilka razy. Nie udawało się nam do czasu zakupu thermomix'a. ...a i to nie pomogło od razu bo wypróbowaliśmy trzy przepisy na pomidorowy gęsty sos do wszystkiego. Udało się za trzecim razem... mogę z dumą zaprezentować i polecić dalej. Domowy ketchup ... ze 20 słoików w piwnicy już czeka na zimowe wieczory, frytki i hamburgery.
*Domowy ketchup*
- pomidory - 1kg (lima)
- papryka czerwona - 180g
- cebula - 130g
- czosnek polski - 2 ząbki
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- gorczyca - 10 ziaren
- pieprz czarny - 10 ziaren
- liść laurowy - 1 sztuka
- papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- miód - 80g
- ocet zwykły lub z czerwonego wino - 60g
Warzywa siekamy 5s/obr.7. Dodajemy 50g octu i gotujemy 40m/Varoma.obr.2 z użyciem koszyczka. Po tym czasie dodajemy resztę octu oraz przyprawy i miód (ewentualnie cukier) Ponownie gotujemy 15-20m/Varoma/obr.2 Po sygnale wyjmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy całość 10s/obr.10 Wypełniamy słoiczki, które po zamknięciu odwracamy do góry nogami. Po ostygnięciu ketchup gotowy do wypełnienia nim spiżarki.
...choć pierwsze partie zawsze zostają pożarte przez dzieciaki jeszcze w ten sam dzień :)
BTW mała uwaga - do przetworów najlepszy jest pomidor lima. Jakość ketchupu jest zależna od pomidora jakiego użyjemy. Na marketowe szklarniaki lepiej nie tracić czasu, a ketchup robić wtedy gdy pomidory są najlepsze.
Komentarze
Prześlij komentarz