Pasztet wegański z soczewicy
Moda na weganizm jest w rozkwicie czy w odwrocie? Tak czy siak na blogu dziś przepis na wegański pasztet. Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej okazał się doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Ja, który z mięsa w życiu bym nie zrezygnował, zajadałem się nim ze smakiem, a już to coś znaczy. Polecam więc i Wam wypróbować poniższy przepis.
*Pasztet wegański z soczewicy*
- soczewica zielona - 140g
- kasza gryczana - 100g
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka korzeń - 3 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 30dag
- papryka ostra chilli - 1/3 łyżeczki
- majeranek suszony - 1/3 łyżeczki
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Zieloną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją ze szczyptą soli do miękkości. Można skorzystać z szybkowara. Na tą ilośc soczewicy wystarczy 9 minut i to bez moczenia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy.
Marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy na większe kawałki lub paski. Wykładamy warzywa na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Kropimy olejem, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczenie warzyw wydobędzie z nich wszystkie oleje eteryczne, które spowodują, że pasztet nabierze zupełnie innego wymiaru.
Gotujemy kaszę gryczaną (w szybkowarze to 9 minut). Jeśli mamy szybkowar to i kaszę, i soczewicę można ugotować jednocześnie. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Raczej podsmażamy niż dusimy całość.
Wszystkie gotowe składniki na pasztet mielimy w malakserze dodając dwie łyżki rzepakowego oleju. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy bez przykrycia 45-55 minut w 180 stopniach.
Pasztet warto podać z domowej roboty konfiturą z żurawiny.
Świetny pomysł. Soczewica to jeden z moich ulubionych zamienników mięsa.
OdpowiedzUsuńJa nie potrafiłbym zrezygnować z mięsnych potraw ale są takie wegańskie, które mi bardzo smakują.
Usuń