CocoReklama

niedziela, 11 sierpnia 2019

Pita

Prosty przepis na pitę zawitał dziś na naszym kulinarnym blogu. Rewelacyjny patent z arabskich krajów na pszenny chleb, w którym można podawać pieczone mięsa, sałatki czy co tam dusza zapragnie. Pita czyli pszenny placek pęczniejący w piekarniku w taki sposób, że w jego wnętrzu tworzy się powietrzna kieszonka. Po upieczeniu i odpowiednim nacięciu chleba można jego wnętrze wypełnić pysznościami. Oprócz wspomnianej sałatki zjedliśmy pity z pieczonym kurczakiem i doskonałą sałatką z pomidorków, ogórków i cebuli. Całość połączona doskonałym i mocnym czosnkowym sosem.

Na marginesie: Grecka pita co nieco różni się od tej pochodzącej z krajów arabskich. Grecy  pszenny placek zwijali w "rożek" gdzie wkładali farsz lub jedli płaską pitę zapieczoną z samym tylko oregano. Wróćmy jednak do przepisu. Składniki spisane poniżej pozwolą Wam przygotować około 10 chlebków. Nie obawiajcie się, że się zmarnują. Nie trzeba ich zjeść wszystkich od razu. Na zimno też są dobre. 

Pita

*Pita*
  • mąka pszenna - 85 dag
  • woda - 500 ml
  • drożdże - 1/2 kostki
  • sól - dwie łyżeczki
Drożdże należy pokruszyć w palcach i zalać letnią wodą. Mieszamy zaczyn aż się drożdże całkiem rozpuszczą. Dodajemy do płynu mąkę i sól. Mieszamy całość i z tworzącej się masy wyrabiamy już rękami ciasto. Przygotowaną kulką wkładamy do miski, przykrywamy lniana ściereczką i pozwalamy drożdżom zrobić swoją robotę. Godzina na wyrośnięcie powinna wystarczyć.

Pita

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na około 10 porcji. Z każdej robimy kulkę i wałkujemy na stolnicy na placek o średnicy około 10 cm. Stolnicę dobrze podsypać mąką. Układamy góra cztery sztuki na blasze i pieczemy około 10 minut. Chlebki powinny ładnie w piecu wyrosnąć i się zrumienić. Po wyciągnięciu dajemy im chwilę odpocząć. Niektóre mogą delikatnie "opaść".

Pita

Chlebki nacinamy wzdłuż do połowy i otwieramy. Wypełniamy wnętrze farszem przygotowanym według uznania i preferencji smakowych. Nasze pity wypełniliśmy doprawionym garam masala pieczonym kurczakiem z warzywami i sosem czosnkowym.Pyszny domowy fast food.

2 komentarze:

  1. Również lubię pieczywo z czarnuszką. Nadaje świetnego smaku wypiekom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat nie ma ale w chlebie z najnowszego wpisu już tak 😉

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)