CocoReklama

poniedziałek, 6 maja 2019

Mielone a'la zrazy

Bardzo ciekawy przepis nam wpadł do ręki. Doskonałe kotlety mielone a'la zrazy. Coś dla wielbicieli obu dań mięsnych. Polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Robi się je wyjątkowo prosto i szybko.

Kotlety a'la zrazy

*Mielone a'la zrazy*

  • mięso mielone wieprzowe - 80 dag
  • jajko
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • musztarda - 3 łyżki
  • kiszone ogórki - 2 sztuki
  • cebula
  • czosnek - 3 ząbki
  • boczek wędzony - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka ostra suszona
  • mąka
  • bulion warzywny lub drobiowy - 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 90g
W misce mieszamy mięso z jajkiem, bułką tartą i musztardą. Wciskamy czosnek i wyrabiamy całość na spójną masę doprawiając przyprawami. Boczek i ogórki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą mięsną.

Kotlety mielone a'la zrazy

Zwilżamy dłonie wodą i formujemy kotlety na kształt zrazów. Obtaczamy w mące i obsmażamy na tłuszczu z obu stron.

Kotlety mielone a'la zrazy

Układamy kotlety na głębszej patelni, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy 10 minut pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)