Mielone a'la zrazy

Bardzo ciekawy przepis nam wpadł do ręki. Doskonałe kotlety mielone a'la zrazy. Coś dla wielbicieli obu dań mięsnych. Polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Robi się je wyjątkowo prosto i szybko.

Kotlety a'la zrazy


*Mielone a'la zrazy*
  • mięso mielone wieprzowe - 80 dag
  • jajko
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • musztarda - 3 łyżki
  • kiszone ogórki - 2 sztuki
  • cebula
  • czosnek - 3 ząbki
  • boczek wędzony - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka ostra suszona
  • mąka
  • bulion warzywny lub drobiowy - 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 90g
W misce mieszamy mięso z jajkiem, bułką tartą i musztardą. Wciskamy czosnek i wyrabiamy całość na spójną masę doprawiając przyprawami. Boczek i ogórki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą mięsną.

Kotlety mielone a'la zrazy

Zwilżamy dłonie wodą i formujemy kotlety na kształt zrazów. Obtaczamy w mące i obsmażamy na tłuszczu z obu stron.

Kotlety mielone a'la zrazy

Układamy kotlety na głębszej patelni, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy 10 minut pod przykryciem.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy