Karkówka pieczona na soli
Domowa wędlina ma podstawową zaletę: dokładnie wiemy co zjemy. Oczywiście jeśli i mięso mamy z pewnego źródła. Bardzo lubię pieczone mięsa, a karkówka pieczona na soli była doskonała. Mogę ją polecić bez wahania na blogu.
*Karkówka pieczona na soli*
- karkówka wieprzowa - 1,2kg
- czosnek polski - 4 ząbki
- majeranek
- kminek
- pieprz
- sznurek
- sól kamienna drobna - 1kg
Szukamy w sklepie mięsa raczej węższego by nie trzeba było szczególnie przy nim kombinować. My kupiliśmy taką, że musiliśmy ją rozciąć i ponownie zwinąć. Miało to pewną zaletę bo przyprawy rozłożyły sie też w środku gotowego produktu. Nacieramy mięso mocno czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wysypujemy połowę opakowania soli. Karkówkę związujemy sznurkiem by ja zaokrąglić i układamy na soli. Resztą obsypujemy mięso z wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem 1,5 godziny. Naczynie żaroodporne przykrywamy.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z naczynia i pozwalamy mu odpocząć na desce bez krojenia. Studzimy i podajemy z chlebem i chrzanem.
Komentarze
Prześlij komentarz