Krokiety ruskie
Kiedyś przy okazji robienia pierogów ruskich zostało nam sporo farszu. Zapakowaliśmy go do naleśników i tak powstały krokiety ruskie. Doskonałe, smaczne i bardzo proste do zrobienia. Tylko polecić.
*Krokiety ruskie*
- ziemniaki - 1,5kg
- biały ser półtłusty - 50 dag
- czerwona cebula - 1 sztuka
- słonina - 10 dag
- pieprz
- sól
- mąka pszenna - kubek
- woda - kubek
- mleko - kubek
- jajko
- sól
- olej
- bułka tarta
- jajko
- śmietana gęsta
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Ser również należy rozdrobnić. Cebulę siekamy w kostkę. W garnuszku topimy pokrojoną w kostkę słoninę. Gdy wytopi się na skwarki dorzucamy do niej cebulę. Gdy się zrumieni całość trafia do misy z masą ziemniaczano serową. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W misce mieszamy mleko z wodą. Dodajemy jedno jajko i szczyptę soli. Mieszamy całość fyrlokiem lub mikserem. Odstawiamy na 10 minut. Mieszamy ponownie i smażymy na rozgrzanej dobrze patelni do naleśników. To ogromna wygoda taka płaska, teflonowa patelnia. Warto sobie dobrą patelnię sprawić.
Każdy naleśnik smarujemy grubo masą serową i zwijamy w krokiety. Maczamy każdy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety smażymy na głębszym tłuszczu z obu stron. Podajemy na przykład z gęstą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz