Zupa z gruszki i pietruszki
...coś dla wielbicieli kremów. W życiu bym nie wpadł, że można ugotować smaczną zupę z tytułowych składników. Zupa krem z gruszki i pietruszki podana z porządną grzanką i skwarkami boczku udała się znakomicie. Zaskakująco dobra odmiana od tradycyjnych na polskich stołach pomidorówek czy jarzynówek. Chociaż Dawidowi nie podeszła ale to pewnie dlatego, że on przecież "lubi tylko to co zna" ...
*Zupa z gruszki i pietruszki*
- pietruszka korzeń - 70 dag
- gruszka - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- ziemniaki - 3 sztuki
- czosnek polski - ząbek
- bulion drobiowy intensywny - 1 litr
- boczek wędzony - 3 plastry
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej roślinny
- masło - 1 łyżeczka
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodając masło. Obsmażamy na niej warzywa oraz gruszkę, obrane i pokrojone w dużą kostkę z dodatkiem pokrojonego w plastry czosnku. Rumiane składniki na zupę zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości. Blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Biały pieprz do białego kremu będzie pasował idealnie.
Wierzch zupy posypujemy suto skwarkami z wędzonego boczku. Słony boczek ładnie przełamie słodycz składników zupy pietruszkowej. Doskonałym dodatkiem do zupy będzie przygotowana z dobrego chleba na zakwasie, porządna grzanka posypana dojrzewającym twardym serem (przykładowo parmezan, dziugas lub olender)
Komentarze
Prześlij komentarz