CocoReklama

poniedziałek, 26 listopada 2018

Żeberka wg przepisu Jamiego Olivera

Uwielbiam tego brytyjskiego kucharza. Sporo naszych rodzimych gwiazdorów kuchni kulinarnej robi wszystko by się do jego niepowtarzalnego stylu upodobnić ale mimo równie dobrych umiejętności kulinarnych do Jamiego im daleko. Jamiego podpatruję od lat bo jego gotowanie zawsze mnie pasjonowało, a umiejętności przekazywania wiedzy ma ogromne. Sporo się można od niego nauczyć.

Nie opuszczaliśmy programów Olivera na kuchni+ i  przepis na żeberka pieczone jest podpatrzony w jednym z nich. Jak ktoś lubi soczyste, niegumowe, lekko słodkie, ze sporym dodatkiem chili żeberka to powinien poniższy przepis zapisać sobie w ulubionych.


Żeberka wg Jamiego Olivera


*Żeberka pieczone*
  • żeberka wieprzowe - 1,5 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • ananas puszkowany
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • kminek mielony - 1 łyżka
  • chilli suszone - 1/2 łyżki
  • ziele angielskie - 1 łyżka
  • tymianek suszony - 2 łyżki
  • ocet winny - 2 łyżki
  • musztarda miodowa - 2 łyżki
  • ketchup - 200ml (pudliszki w słoiczku wymiata)
  • cukier - 100 g
  • folia aluminiowa
Kuchnia Jamiego jest prosta - wszystkie składniki oprócz żeberek siekamy w malakserze. Jedynie warto papryczkę chilli pozbawić pestek ponieważ pamiętać należy złotą zasadę - chilli piecze zawsze dwa razy... Potrzebna będzie też połowa soku z odsączonego ananasa.


Żeberka kroimy w wygodne kawałki i zalewamy w jakimś odpowiednim naczyniu uzyskaną marynatą. Odstawiamy żeberka na 2 godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Wkładamy do niego żeberka umieszczone w naczyniu żaroodpornym i nakryte podwójną folią aluminiową. Marynaty do naczynia nie wlewamy. Pieczemy żeberka przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i odlewamy uzyskany tłuszcz do marynaty. Mieszamy na sos.

Żeberka wg Jamiego Olivera



Naczynie z żeberkami ponownie trafia do piekarnika tym razem bez folii, na 220 stopni Celcjusza i na około 20 minut. Co pieć minut należy żeberka przesmarować uzyskanym wcześniej sosem. Resztę sosu można schłodzić i zamrozić na inną okazję. Myślę, że skrzydełka z kurczaka również zasługują na sos Jamiego. Gotowe i parujące żeberka podajemy na stół. Delicje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)