Sałatka śledziowa z burakami
Ciekawe połączenie solonej ryby ze słodkim burakiem. Sałatka śledziowa z burakami była hitem zeszłorocznego świątecznego stołu, a że święta tuż tuż odświeżamy na nowym blogu.
*Sałatka śledziowa z burakami*
- śledź a'la Matjas - 5 filetów
- buraki - 5 sztuk
- cebula czerwona - 2 sztuki
- ziemniaki - 4 sztuki
- marchew - 2 sztuki
- ogórek kiszony - 3 sztuki
- szczypior
- majonez domowy - 250g
- jogurt naturalny - 125g
- sól
- pieprz
Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku. Długość moczenia zależna od tego jak mocno soloną mamy rybkę. Ziemniaki i marchew gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Śledzie kroimy w wygodne kawałki. Ugotowane i obrane warzywa oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Układamy w wygodnym naczyniu warstwami przygotowane składniki: ziemniaki - śledzie - cebula - sos - marchew - ogórki - sos - buraki - sos - szczypior drobno posiekany na wierzch. Odstawiamy sałatkę do lodówki na noc by buraki puściły sok.
Przed podaniem można sałatkę wymieszać lub zostawić tak jak ją zrobiliśmy. Wtedy pięknie wygląda na stole, a każdy ją sobie sam na talerzu wymiesza.
Komentarze
Prześlij komentarz