CocoReklama

poniedziałek, 19 listopada 2018

Pikantne curry z kurczaka

Smaki Azji są dość specyficzne i znacznie różnią się od tego co podajemy w Europie. Przede wszystkim różnorodność przypraw i egzotyczne składniki czynią azjatycką kuchnię atrakcyjną choć nie dla wszystkich zjadliwą. Ja tam lubię eksperymenty i inne smaki więc z radością przyjąłem fakt pojawienia się ostrego curry suto skropionego limonką podanego z doskonale sypkim ryżem.

Curry z kurczaka


*Pikantne curry z kurczaka*
  • pierś kurczaka - 500 g
  • dynia - 450 g
  • mleczko kokosowe - 400 ml
  • seler naciowy - 3 łodyżki
  • limonka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • imbir - 1 łyżka startego
  • czosnek - 3 ząbki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól - łyżeczka
  • pieprz
  • czerwona pasta Curry Thai Heritage - 2 łyżeczki
Składniki na marynatę mieszamy dokładnie i zalewamy nią pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Godzina lub dwie w lodówce pozwoli przyprawom przeniknąć i doskonale zamarynować mięso. Lubiącym ostrzejsze dania polecam dodać ciut więcej pasty bo nie należy do tych najostrzejszych co nie zmienia faktu, że do dań mających mieć azjatycką nutę jest doskonała.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kawałki dynię i seler naciowy posiekany w jedno centymetrowe kawałki. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wyjętego z lodówki kurczaka razem z marynatą. Na marginesie - pamiętajcie by mięso wyjęte z lodówki przed obróbką cieplną przyjęło temperaturę pokojową - inaczej mięso zamiast smażyć będzie się nam od razu dusiło.

Po kilku minutach obsmażania dolewamy na patelnię mleczko kokosowe, wyciśnięty sok z połowy limonki oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z sypkim ryżem. Dobrze jest już na talerzu podkręcić smak wyciśniętym sokiem z limonki. 

Curry z kurczaka



*Sypki ryż*
  • ryż - kubek
  • woda - kubek
  • masło - 1 łyżka
Wlewamy do garnka wodę, dorzucamy masło i wsypujemy ryż. Doprawiamy całość szczyptą soli i taimy na średnim ogniu 16 minut. Ładny sypki ryż o delikatnie maślanym smaku. Doskonały nie tylko do curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)