CocoReklama

środa, 21 listopada 2018

Ciasto czekoladowe bez mąki

Można zrobić ciasto bez mąki? Oczywiście. Oto przepis na ciasto bez mąki... czekoladowe... orzechowe... z pysznym truskawkowym sosem.  Doskonały deser na każdą okazję. 

Ciasto czekoladowe bez mąki


*Ciasto czekoladowe bez mąki*
  • gorzka czekolada min. 70% - 250 g
  • koniak lub brandy - 2 łyżki
  • masło - 200g
  • cukier - 1 szklanka
  • orzechy laskowe zmielone - 1 i 3/4 szklanki
  • jajka - 6 sztuk
  • aromat waniliowy - kilka kropel
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli dodając masło. Dorzucamy resztę czekolady i cukier. Ciągle całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy garnek z wodą i miskę z czekoladą z ognia i dodajemy do masy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy ostudzoną czekoladę ze zmielonymi orzechami, aromatem waniliowym i żółtkami jaj.

Ubijamy białka sześciu jaj z odrobiną soli na sztywną pianę i dodając do masy delikatnie mieszamy całość. Trzeba to robić delikatnie by struktura piany połączyła się z masą czekoladową tak by nie stracić puszystości.

Ciasto pieczemy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy (26cm) przez około 50 minut. Ciasto może być, a nawet powinno być trochę wilgotne w środku.

Obsypane orzechami i podane z pysznym sosem truskawkowym robi w taki dzień atmosferę - uwierzcie na słowo:)

2 komentarze:

  1. Kiedyś bardzo mnie dziwiło to, jak można zrobić ciasto i to jeszcze czekoladowe bez używania mąki. Jak widać faktycznie można i z pewnością jest jeszcze smaczne. Polecam od siebie spróbować zrobić muffinki czekoladowe z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ gdyż jak dla mnie takie smaki cofają mnie do dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moda na jedzenie bez glutenu stworzyła sporo fajnych przepisów :)

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)