Zapiekanka Gyros
Przepis na gyros trochę inaczej. Formę sałatki na blogu już mamy ale okazuje się, że i zapieknakę można zrobić w podobny sposób i jest całkiem smaczna. Makaronowa zapiekanka a'la Gyros okazała się całkiem przyjemnym, ciepłym posiłkiem.
*Zapiekanka Gyros*
- makaron świderki lub penne - 300g
- pierś kurczaka - 400g
- żółty ser - 200g
- cebula
- czosnek polski - 2 ząbki
- ogórki konserwowe - 8 sztuk
- kukurydza konserwowa - 1 puszka
- przyprawa Gyros - 3 łyżeczki
- ketchup - 5 łyżek
- majonez - 3 łyżki
- śmietana 18% - 3 łyżki
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy. Ogórki kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce. Makaron gotujemy al dente. Pierś kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy Gyrosem oraz solą i pieprzem jeśli potrzeba. Na małej ilości oleju lub oliwy prażymy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso i całość razem chwilę przesmażamy.
W naczyniu żarodopornym układamy warstwami - makaron i mięso. Polewamy połową sosu i posypujemy połową startego wcześniej sera. Delikatnie mieszamy. Na tak przygotowaną pierwszą warstwę rozkładamy ogórki, kukurydzę, resztę sosu i sypiemy druga połowę startego sera.
Zapiekamy całość w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy zapiekankę jeszcze 10 minut.
Wygląda przepysznie, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńCałkiem dobry gyros ;)
Usuń