Szczupak w warzywach
Szczupak Król Wód. W dzieciństwie byłem dość aktywnym wędkarzem, a szczupak na kiju był zawsze marzeniem młodych pasjonatów wędkarstwa. Waleczna, sporych rozmiarów ryba drapieżna. Na byle co nie weźmie, a jak już uderzy przynętę to wiesz od razu, że to on: Król Wód. Kulinarnie czysta i pyszna ryba. Przepisów na przygotowanie szczupaka w Sieci jest pełno ale dziś na blogu najprostszy przepis na szczupaka, który znam jeszcze z dzieciństwa. Szybki i do przygotowania już nad wodą.
*Szczupak w warzywach*
- filety szczupaka
- marchew - 4 sztuki
- por - mniejsze 2 sztuki
- cukinia - 1 sztuka
- cytryna
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W naczyniu żarodopornym, na odrobinie oleju lub oliwy przesmażamy posolone i doprawione świeżo zmielonym pieprzem warzywa.
Umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym filety nacieramy solą oraz pieprzem. Kropimy porządnie sokiem z cytryny. Filety układamy w warzywach. Zapiekamy przykryte w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 10 minut.
Czas zapiekania ryby zależny jest od grubości filetów. Jeśli kawałki mamy niezbyt grube to czas powinniśmy skrócić. Jest to istotne z jednego powodu. Szczupak to ryba, która ma w sobie niewiele tłuszczu i zbyt długi czas przygotowania może spowodować, że będzie sucha. Warto więc nie sugerować się czasem z przepisu aż tak bardzo i dobrać go indywidualnie do wielkości przygotowywanej ryby.
Komentarze
Prześlij komentarz