Tagliatelle z łososiem

 Uwielbiamy i ryby, i makarony, a że dawno nie było przepisu na pyszny makaron to dziś przepis na makaron z łososiem. Pyszna, delikatna ryba w doskonałym śmietanowym sosie z dobrze ugotowanym włoskim makaronem. I mimo, że Włosi podobno nie cierpią dań z ryb z makaronem, to my Polacy wręcz przeciwnie.

przepis na makaron z łososiem

*Tagliatelle z łososiem*

  • makaron tagliatelle - 300 g
  • łosoś świeży - 200g
  • szpinak liściasty - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa lub masło
  • śmietana 30% - 200ml
  • ser dojrzewający 50g - plus do ewentualnego posypania
Gotujemy makaron al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Na oliwie lub maśle prażymy rozgnieciony czosnek. Ważne by czosnku nie przypalić bo stanie się gorzki. Do pachnącego na całą kuchnię czosnku dodajemy szpinak. Najczęściej używamy mrożone brykiety szpinaku niezbyt mocno posiekanego. Najlepiej jakby zachował liściastą formę. Dodajemy odrobinę startej gałki. Szpinak kocha czosnek i gałkę muszkatołową. Podsmażamy czonek chwilę dodając sól i świeżo zmielony pieprz. Dodajemy świeżego łososia bez skóry pokrojonego w większą kostkę. Podsmażamy chwilę mieszając. Wlewamy śmietankę i należy całość zagotować uważając żeby śmietana się nie zważyła.

przepis na makaron z łososiem


Dodajemy do powstałego sosu makaron oraz starty dojrzewający ser. Parmezan albo Gran Padano. Mieszamy całość aż danie zgęstniej i podajemy posypane odrobiną tego samego sera. Pyszne, szybkie danie ...doskonałe z reńskim winem. Polecamy na romantyczne kolacje.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy