Sałatka z wędzonym pstrągiem
Dwa lata temu we wpisie Wakacyjne jedzenie - Międzybrodzie Żywieckie polecaliśmy Karczmę u Putina. W tym roku do Międzybrodzia wybrała się Córka i nasz recenzja tylko się potwierdziła. W związku z tym, że pyszny wędzony pstrąg z tej karczmy znów do nas trafił przygotowałem przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem. Delikatna, orzeźwiająca, letnia i z pyszną wędzoną rybą.
*Sałatka z wędzonym pstrągiem*
- pstrąg wędzony - 1 sztuka
- mix sałat ze szpinakiem - 1 opakowanie
- jogurt naturalny - 400g
- koperek
- natka pietruszki
- pomidory - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- kiszony ogórek - 2 sztuki
- jajka - 4 sztuki
- sól
- pieprz
Gotujemy jaja na twardo. Obieramy rybę ze skóry o odrywamy cząstki mięsa na osobną miseczkę, uważając na ości. Na szczęście pstrąg to nie karp i jest ich niewiele, a większość w okolicy kręgosłupa.
Jogurt naturalny miksujemy z posiekanym koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Mix sałat mieszamy z pokrojonymi cząstkami pomidorów, ogórków kiszonych oraz pokrojoną w pióra cebulą. Dodajemy kawałki pstrąga i pokrojone na ćwiartki jajka. Delikatnie mieszamy. Sosem jogurtowym polewamy tuż przed zjedzeniem sałatki na przykład z pszennymi grzankami.
Szczerze powiem, że nigdy nie jadłam rybnej sałatki, ale Twoja wygląda przepysznie więc na pewno skorzystam z przepisu. I te grzaneczki... wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńGrzaneczki muszą być 😉
Usuń