Sałatka z wędzonym pstrągiem

Dwa lata temu we wpisie Wakacyjne jedzenie - Międzybrodzie Żywieckie polecaliśmy Karczmę u Putina. W tym roku do Międzybrodzia wybrała się Córka i nasz recenzja tylko się potwierdziła. W związku z tym, że pyszny wędzony pstrąg z tej karczmy znów do nas trafił przygotowałem przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem. Delikatna, orzeźwiająca, letnia i z pyszną wędzoną rybą.


*Sałatka z wędzonym pstrągiem*

  • pstrąg wędzony - 1 sztuka
  • mix sałat ze szpinakiem - 1 opakowanie
  • jogurt naturalny - 400g
  • koperek
  • natka pietruszki
  • pomidory - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • kiszony ogórek - 2 sztuki
  • jajka - 4 sztuki
  • sól
  • pieprz

Gotujemy jaja na twardo. Obieramy rybę ze skóry o odrywamy cząstki mięsa na osobną miseczkę, uważając na ości. Na szczęście pstrąg to nie karp i jest ich niewiele, a większość w okolicy kręgosłupa.


Jogurt naturalny miksujemy z posiekanym koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Mix sałat mieszamy z pokrojonymi cząstkami pomidorów, ogórków kiszonych oraz pokrojoną w pióra cebulą. Dodajemy kawałki pstrąga i pokrojone na ćwiartki jajka. Delikatnie mieszamy. Sosem jogurtowym polewamy tuż przed zjedzeniem sałatki na przykład z pszennymi grzankami.


Komentarze

  1. Szczerze powiem, że nigdy nie jadłam rybnej sałatki, ale Twoja wygląda przepysznie więc na pewno skorzystam z przepisu. I te grzaneczki... wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy