Karkówka długo pieczona

Spróbowaliśmy ostatnio piec mięso dłużej i w niższej niż normalnie temperaturze. Okazało się, że to dobry sposób na uzyskanie smacznej i miękkiej karkówki. Przepis na długo pieczoną karkówkę warto więc na blogu umieścić.


*Karkówka długo pieczona*

  • karczek - 1 kg
  • cebula - 0,5 kg
  • papryka - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • czosnek
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • woda - 1 szklanka
Mięso kroimy na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i wkładamy naczynie z mięsem na 15 minut bez przykrycia.



W tym czasie kroimy cebulę w pióra, marchew w plasterki i paprykę w paseczki. Cebulę podsmażamy na patelni. Po wyjęciu z pieca dodajemy cebulę i marchewki do karkówki. Zalewamy całość szklanką wody. Przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 2 godziny.


Podajemy na przykład z puree ziemniaczanym i mizerią.


Komentarze

  1. Ohohoho ale mi smaka narobiłaś taką karkówką. Chyba dzisiaj zrobię na obiad. Wszystkie warzywa z przepisu mam w ogrodzie akurat, więc tylko mięso muszę kupić. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy