Karkówka długo pieczona
Spróbowaliśmy ostatnio piec mięso dłużej i w niższej niż normalnie temperaturze. Okazało się, że to dobry sposób na uzyskanie smacznej i miękkiej karkówki. Przepis na długo pieczoną karkówkę warto więc na blogu umieścić.
*Karkówka długo pieczona*
- karczek - 1 kg
- cebula - 0,5 kg
- papryka - 1 sztuka
- marchew - 2 sztuki
- czosnek
- tymianek
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- woda - 1 szklanka
Mięso kroimy na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i wkładamy naczynie z mięsem na 15 minut bez przykrycia.
W tym czasie kroimy cebulę w pióra, marchew w plasterki i paprykę w paseczki. Cebulę podsmażamy na patelni. Po wyjęciu z pieca dodajemy cebulę i marchewki do karkówki. Zalewamy całość szklanką wody. Przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 2 godziny.
Podajemy na przykład z puree ziemniaczanym i mizerią.
Ohohoho ale mi smaka narobiłaś taką karkówką. Chyba dzisiaj zrobię na obiad. Wszystkie warzywa z przepisu mam w ogrodzie akurat, więc tylko mięso muszę kupić. :)
OdpowiedzUsuńPozazdrościć ogrodu 😍
Usuń