Pesto z natki pietruszki
Doskonałe włoskie pesto czyli pastę z orzeszków piniowy, parmezanu i bazylii można łatwo adaptować do polskich warunków. My od lat stosujemy polskie pesto z natki pietruszki i przepis na to cudo polecam.
*Pesto z zielonej pietruszki*
- natka pietruszki - 2 pęczki
- słonecznik łuskany - 120g
- czosnek polski - 2 ząbki
- sól
- pieprz
- olej - pół szklanki
Myjemy natkę pietruszki i wrzucamy do blendera. Do naczynia wrzucamy resztę składników.
Wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku. Jeśli byłoby zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę wody. Jest szkoła dodająca do pesto pietruszkowego twardy ser dojrzewający ale ja go uważam za zbędny. Tak przyrządzona pasta jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego. Do grzanek , pomidorów, delikatnego owczego twarogu. Można dodawać nawet do zup.
Komentarze
Prześlij komentarz