Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem

Takich ziemniaków nie jedliście! Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem zrobiły kiedyś  furorę na naszym rodzinnym stole. Musimy to niedługo powtórzyć. Doskonały dodatek do sztuki mięsa. 

Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem


*Ziemniaki faszerowane boczkiem*
  • ziemniaki całe, umyte
  • boczek wędzony - cieniusieńkie plastry
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser parmezan (lub inny twardy)
  • śmietana gęsta 18%
  • oliwa z oliwek
Wybieramy ziemniaki nie za duże i nie za małe. Myjemy dokładnie np szczoteczką do paznokci. Nacinamy co pół centymetra mniej więcej do połowy. Powstałe szczeliny wypełniamy kawałkami  pokrojonego w plastry boczku. 

Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem

Każdy ziemniak układamy na papierze do pieczenia na dużej blaszce. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Pieczemy w piekarniku około godzinę w temperaturze 200 stopni.

Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem


Na 10 minut przed końcem wyciągamy blachę z pieca i na każdy ziemniak nakładamy łyżką mieszankę gęstej śmietany i startego drobno parmezanu. Proporcji nie podaje każdy sobie sam organoleptycznie oceni ile potrzebuje na odpowiednią ilość posiadanych ziemniaków. Pasta ma być po prostu gęsta. Ziemniaki trafiają z powrotem do piekarnika by ser się zrumienił.


Komentarze

  1. Świetny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy