Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem
Takich ziemniaków nie jedliście! Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem zrobiły kiedyś furorę na naszym rodzinnym stole. Musimy to niedługo powtórzyć. Doskonały dodatek do sztuki mięsa.
*Ziemniaki faszerowane boczkiem*
- ziemniaki całe, umyte
- boczek wędzony - cieniusieńkie plastry
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ser parmezan (lub inny twardy)
- śmietana gęsta 18%
- oliwa z oliwek
Wybieramy ziemniaki nie za duże i nie za małe. Myjemy dokładnie np szczoteczką do paznokci. Nacinamy co pół centymetra mniej więcej do połowy. Powstałe szczeliny wypełniamy kawałkami pokrojonego w plastry boczku.
Każdy ziemniak układamy na papierze do pieczenia na dużej blaszce. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Pieczemy w piekarniku około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Na 10 minut przed końcem wyciągamy blachę z pieca i na każdy ziemniak nakładamy łyżką mieszankę gęstej śmietany i startego drobno parmezanu. Proporcji nie podaje każdy sobie sam organoleptycznie oceni ile potrzebuje na odpowiednią ilość posiadanych ziemniaków. Pasta ma być po prostu gęsta. Ziemniaki trafiają z powrotem do piekarnika by ser się zrumienił.
Świetny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa Durszlaku?
Usuń