Sałatka szwedzka

Najprostsza z możliwych sałatek na zimową rozłąkę ze świeżymi polskimi warzywami. Sałatka szwedzka z ogórków zapełniła regał na przetwory w naszej piwnicy.  Nie ma nic lepszego od własnoręcznie zakonserwowanych na różne sposoby warzyw i owoców w okresie gdy na rynku dostępne są jedynie te importowane i średniej jakości.

Sałatka szwedzka


*Sałatka szwedzka*
  • ogórki zielone gruntowe - 4 kg
  • zimna przegotowana woda - 4 litry
  • sól kamienna - szklanka
  • cukier - 4 szklanki
  • ocet - 4 szklanki
  • woda - 6 szklanek
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca

Ogórki kroimy w talarki i zalewamy przegotowaną, osoloną i ostudzoną wodą. Powinny sobie w niej poleżeć około godziny. Pamiętajcie by do tego użyć sól kamienną. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Do dokładnie umytych słoików wrzucamy po trzy ziarenka angielskiego ziela, po trzy ziarna pieprzu i po pół łyżeczki ziaren gorczycy.

Czas przygotować zalewę octową. Należy zagotować 6 szklanek wody z octem i cukrem. Wypełniamy słoiki ogórkami co jakiś czas podlewając zalewą aż wypełnią się po brzeg. Chodzi o to by w słoikach między ogórkami nie pozostały bąble powietrza. Zakręcamy porządnie pokrywki i pasteryzujemy słoiki w dużym garnku ułożone na ściereczce. 

Sałatka szwedzka

Po tej czynności każdy obracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. Wtedy też można słoiki zanieść w suche i chłodne miejsce. Sałatka będzie gotowa już po kilku dniach i może sobie czekać na zimowe obiady.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy