Kurczak siekany w pszennej picie - Thermomix
Jesteśmy wielbicielami domowego fastfoodu. Dlaczego mam korzystać z "dobrodziejstw" ulicznych budek z podejrzanym jedzeniem skoro mogę sobie samemu przygotować szybkie, smaczne, a przede wszystkim ze znanych mi produktów jedzenie. Dziś zjedliśmy szarpanego kurczaka w pszennych świeżutkich pitach. Maszyna zwana thermomix umożliwia przygotowanie ich w sposób szybki i wygodny. Zapraszam na dwa przepisy dla thermomixa w jednym.
*Kurczak siekany*
- pierś kurczaka - 500g
- passata pomidorowa - 300g
- czosnek polski - 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy - 25g
- cukier - 30g
- sos sojowy - 20g
- ocet balsamiczny - 20g
- papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
- papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
Czosnek rozdrabniamy na nastawie 3sek/obr. 8 po czym zgarniamy go kopystka na dno kielicha. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Dokładamy sos sojowy, ocet balsamiczny i przyprawy. Nakładamy koszyczek na pokrywę naczynia i gotujemy na nastawie 10min/100stopni/obr. 2
W tym czasie kroimy piersi kurczaka w sporą kostkę. Dorzucamy do naczynia i gotujemy na nastawie 15min/100stopni/obroty wsteczne 0,5. Po tym czasie wymieniamy koszyczek na miarkę i siekamy całość na nastawie 4sek/obroty wsteczne 4. Ponownie nakładamy koszyczek zamiast miarki i gotujemy 10min/100stopni/obroty wsteczne 0,5
Pora przygotować pszenne pity. Mam na blogu pity przygotowane bez thermomixa ale napiszę szczerze, że placki pita z poniższego przepisu są lepsze.
*Placki pita*
- mąka pszenna - 500g
- olej/oliwa - 15g
- sól - 2 płaskie łyżeczki
- cukier - 5g
- drożdże świeże - 25g
- woda - 300g
Do umytego po przygotowaniu kurczaka naczynia wlewamy wodę. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Podgrzewamy na nastawie 2min/37stopni/obr.2
Dodajemy do naczynia mąkę, olej lub oliwę, sól i wyrabiamy ciasto na nastawie tryb wyrabiania ciasta (kłos)/3 min Ciasto przekładamy do dużej miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i nożem dzielimy je na osiem równych części. Każdy kawałek formujemy w kulę i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod ściereczką na około 30 minut.
Możemy już nastawić piekarnik na 240 stopni, a blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą kulę musimy rozwałkować wałkiem do ciasta. Powinniśmy uzyskać placki o średnicy 15 cm i grubości pół centymetra. Układamy 4 pierwsze sztuki na blasze i pieczemy około 10 minut w temperaturze 240 stopni w systemie grzałek góra-dół.
Upieczonym plackom dajemy chwilę na przestygnięcie zanim przetniemy je tak by uzyskać wygodną kieszonkę, do której trafi przygotowany wcześniej kurczak, świeże warzywa i sos czosnkowy przygotowany z gęstego jogurtu i kilku ząbków rozgniecionego czosnku. Sos wystarczy doprawić solą i świeżo zmielonym białym pieprzem.
Domowy fastfood z najlepszej jakości produktów. Mało chemii dużo smaku. Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz