Sos borowikowy

 Tegoroczna jesień dopisała. W lesie po ostatnich opadach pełno grzybów. Co prawda długo trzeba było czekać na deszczowe dni ale udało się. Kilka wypadów do lasu przyniosło zapasy na cały rok. Trochę suszonych grzybów, trochę mrożonych. Rodzajów też bez liku. Prawdziwki, koźlarze, maślaki i podgrzybki. Dziś przygotowałem sos borowikowy na maśle ze śmietaną. Przepis na sos borowikowy jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu więc zachęcam.

przepis na sos borowikowy


*Sos borowikowy*

  • borowik świeży lub mrożony - 300-400g
  • masło - dwie duże łyżki
  • cebula - 2 mniejsze sztuki
  • śmietana 30% - 400 ml
  • pieprz
  • sól
  • rozmaryn - łyżeczka
  • tymianek - łyżeczka

Na maśle w rondelku złocimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojone w większą kostkę prawdziwki. Można użyć grzybów świeżych lub mrożonych. U mnie jak widać dopiero co mrożone prawdziwki zebrane dwa dni temu. Przechowujemy na resztę roku sporą ilość grzybów mrożonych w małych woreczkach po 300-400g.

przepis na sos borowikowy

przepis na sos borowikowy

przepis na sos borowikowy


Doprawiamy grzyby pieprzem i solą co pozwoli szybciej im puścić wodę. Smażymy grzyby z cebulą aż odparuje większość wody, a same grzyby się zarumienią. Pod koniec dodaję przetarty w palcach tymianek i rozmaryn. To chyba najlepsze przyprawy do leśnych grzybów bo same pachną jak letni ciepły las.

przepis na sos borowikowy


Dodajemy śmietanę 30%. Można też dodać ze dwie łyżki gęstej, kwaśnej 18%. Zagotowujemy sos, skręcamy ogień i dusimy grzyby kilka minut mieszając drewnianą łyżką. Po odparowaniu części wody sos powinien sam się zagęścić. Można jeszcze doprawić do smaku.

przepis na sos borowikowy


Sos podajemy z makaronem penne albo na przykład z kluskami śląskimi. Przepis na kluski śląskie widoczne na zdjęciu znajdziecie na naszym blogu.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy