Zupa krem z białych warzyw

 Białe warzywa to doskonały produkt na przygotowanie kremowej zupy. Prezentujemy więc przepis na krem z białych warzyw. Aromatyczny, śmietanowy. Pyszny.

Zupa krem z białych warzyw

*Zupa krem z białych warzyw*


  • kalafior - 300g
  • por (biała część)
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 600g
  • seler - 1/2 większej sztuki
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion waryzwny lub drobiowy - 800ml
  • śmietana 30% - 200g
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło

Zupa krem z białych warzyw


Posiekaną cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone  w kostkę ziemniaki i seler. W sezonie warto też dodać białe szparagi. Przesmażamy całośc chwilę. Dolewamy bulion i wrzucamy różyczki kalafiora. Gdy warzywa zmiękną dodajemy śmietanę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy lub blendujemy na gładki krem.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy