Zupa krem z białych warzyw
Białe warzywa to doskonały produkt na przygotowanie kremowej zupy. Prezentujemy więc przepis na krem z białych warzyw. Aromatyczny, śmietanowy. Pyszny.
*Zupa krem z białych warzyw*
- kalafior - 300g
- por (biała część)
- cebula - 1 sztuka
- ziemniaki - 600g
- seler - 1/2 większej sztuki
- pietruszka korzeń - 3 sztuki
- czosnek polski - 3 ząbki
- bulion waryzwny lub drobiowy - 800ml
- śmietana 30% - 200g
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
Posiekaną cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. W sezonie warto też dodać białe szparagi. Przesmażamy całośc chwilę. Dolewamy bulion i wrzucamy różyczki kalafiora. Gdy warzywa zmiękną dodajemy śmietanę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy lub blendujemy na gładki krem.
Komentarze
Prześlij komentarz