Donuty z piekarnika
Tłusty Czwartek minął jak z bicza strzelił. Kilka przepisów na słodkości już na blogu mamy pod tagiem pączki. Dziś prosty przepis na donuty z piekarnika. Taka jakby dietetyczna wersja amerykańskich pączków choć oczywiście z przymrużeniem oka potraktujcie słowo: dietetyczne.
*Donuty z piekarnika*
- mąka pszenna - 500g
- drożdże świeże - 50g
- cukier - 1/4 szklanki
- jajko
- mleko ciepłe - 1 szklanka
- olej - 1/4 szklanki
- cukier waniliowy - opakowanie
Drożdże kruszymy i mieszamyz łyżką cukru, z łyżką mąki oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy. Wbijamy jajko. Dodajemy mieszankę z drożdżami. Wlewamy olej oraz 1/2 szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na około 50 minut.
Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i wałkujemy na grubość około 2 cm. Wykrawamy szklanką koła, a kieliszkiem w każdym kole wycinamy środek. Wycięte donuty przykrywamy na 15 minut ściereczką.
Rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy donuty przez 15 minut. Donuty polewamy lukrem, polewą lub sypiemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują na świeżo. Z podanego przepisy wyjdzie około 30 pączków.
Komentarze
Prześlij komentarz