Gulasz meksykański
Taka nasza domowa wersja słynnej chilli con carne zagościła na stole. Bardzo przyjemny meksykański gulasz. Rozgrzewający i aromatyczny. Warty polecenia.
*Gulasz meksykański*
- mięso mielone wołowe - 500g
- cebula - 2 sztuki
- czosnek polski - 4 ząbki
- chilli suszone - 1 łyżeczka
- kminek mielony - 1 łyżeczka
- pomidory w puszce krojone - 1 puszka
- czerwona fasola - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- passata pomidorowa - 0,75 litra
- sól
- pieprz
- cukier
- masło
Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Do przesmażonego mięsa wlewamy passatę i pomidory z puskzi. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Chwilę całość gotujemy.
Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze około 5 do 10 minut.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalkulator kalorii:
Składniki
- Mięso mielone wołowe: 500g / 1205 kcal
- Cebula: 2 sztuki / 220g / 88 kcal
- Czosnek: 4 sztuki / 32g / 47 kcal
- Pomidory z puszki: 1 szklanka / 200g / 42 kcal
- Fasola czerwona: 200g / 694 kcal
- Pomidory z puszki: 3 szklanki / 600g / 126 kcal
2202 kcal łącznie
Węglowodany: 184
Tłuszcze: 78
Białko: 174
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
Komentarze
Prześlij komentarz