Gulasz meksykański

Taka nasza domowa wersja słynnej chilli con carne zagościła na stole. Bardzo przyjemny meksykański gulasz. Rozgrzewający i aromatyczny. Warty polecenia.

przepis na gulasz meksykański



*Gulasz meksykański*
  • mięso mielone wołowe - 500g
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • chilli suszone - 1 łyżeczka
  • kminek mielony - 1 łyżeczka
  • pomidory w puszce krojone - 1 puszka
  • czerwona fasola - 1 puszka
  • kukurydza - 1 puszka
  • passata pomidorowa - 0,75 litra
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • masło

Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Do przesmażonego mięsa wlewamy passatę i pomidory z puskzi. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Chwilę całość gotujemy. 

przepis na gulasz meksykański


Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze około 5 do 10 minut.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalkulator kalorii:

Składniki

  • Mięso mielone wołowe: 500g / 1205 kcal
  • Cebula: 2 sztuki / 220g / 88 kcal
  • Czosnek: 4 sztuki / 32g / 47 kcal
  • Pomidory z puszki: 1 szklanka / 200g / 42 kcal
  • Fasola czerwona: 200g / 694 kcal
  • Pomidory z puszki: 3 szklanki / 600g / 126 kcal

2202 kcal łącznie
Węglowodany: 184
Tłuszcze: 78
Białko: 174

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy