Sernik wiedeński - Thermomix
Tegoroczne Święta z powodu epidemii koronawirusa spędziliśmy w domu. Jakoś ten dziwaczny dla nas czas trzeba było sobie osłodzić. Powstały więc dwa serniki. Pierwszy na blog trafia przepis na sernik wiedeński zrobiony z użyciem Thermomixa.
*Sernik wiedeński - Thermomix*
- ser półtłusty biały - 1.2 kg
- cukier puder - 200g
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- jajka - 6 sztuk
- masło - 120g
- mąka ziemniaczana - 20g
- mąka pszenna - 15g
- rodzynki - 50g
- skórka pomarańczowa - 30g
- gorzka czekolada - 100g
- śmietana 30% - 80g
Ser biały mielimy dwa razy maszynką do mięsa. Thermomix jest świetnym urządzeniem ale temat "mielenia" w nim mięsa czy sera lepiej pominąć. Bez porządnej maszynki nie wyobrażam sobie pracy w kuchni. Cukier puder wsypujemy do naczynia miksującego. Zakładamy motylek. Dosypujemy cukier waniliowy i wbijamy jajka. Nastawa maszyny 4m/37stopni/obr.3
Zdejmujemy motylek. Dodajemy miekkie masło i zmielony dwukrotnie ser. Mieszamy używając kopyrstki na nastawie: 1m/obr.7
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy na nastawie 30s/obr.7 Kolejno do maszyny trafiają rodzynki i pomarańczowa skórka. Całośc mieszamy na nastawie: 20s/obr.3
Przygotowujemy tortownicę. Boki smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wylewamy zawartość naczynia miksującego. Piekarnik w tym czasie rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celcjusza. Ciasto pieczemy 90 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w otwartym piekarniku na 15 minut.
Po wyjęciu i przestygnięciu ciasta oblewamy go przygotowanym ze śmietany i czekolady ganaszem:
Czekoladę wrzucamy do oczyszczonej po cieście misy miksującej. Siekamy ją na nastawie 10s/Obr.8 Dodajemy śmietanę i przygotowujemy ganasz na nastawie 2m/50 stopni/Obr.3
Komentarze
Prześlij komentarz