Drożdżówki - Thermomix

Czas izolacji domowej wykorzystujemy na domowe wypieki. Dziś przepis na drożdżówki z użyciem Thermomix. Oczywiście przepis można wykonać i bez tego urządzenia korzystając z podanych proporcji. Trzeba przyznać, że to najlepsze drożdżówki jakie jadłem.

Drożdżówki Thermomix


*Drożdżówki*
  • mleko - 300g
  • masło (miękkie) - 50g
  • cukier - 60g
  • cukier waniliowy - 1 standardowe opakowanie
  • drożdże świeże - 20g
  • sól - 2 płaskie łyżeczki
  • mąka pszenna  -550g
  • jajko - jedno do smarowania
  • owoce - 200g
  • cukier - 6 łyżeczek
  • białko jaja - z 1 sztuki
  • cukier puder - 200g
  • sok z cytryny

Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i miekkie masło. Całość mieszamy na nastawie: 3min/37stopni/Obr.2

Drożdżówki Thermomix

Po tym czasie dodajemy mąkę i nastawiamy Thermomix: 3min/Interwał

Natłuszczamy plastikową miskę olejem i wkładamy wyrobione w Thermomix ciasto. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

przepis na drożdżówki
Z ciasta robimy wałek i dzielimy na 12 części. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i gładkie w dotyku. Sporo zależy od mąki jakiej użyjemy. Często nieodpowiednia mąka potrafi zepsuć wypieki już na początku. Stosujmy więc sprawdzoną przy innych wypiekach.


Z podzielonego ciasta formujemy okrągłe placki i układamy ja na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. W każdym placku z pomocą np. dna szklanki lub podstawki kieliszka do wina wyciskamy wgłębienie na owocowy farsz. Przykrywamy placki lnianą ściereczką i odstawiamy na 25 minut ponownie do wyrośnięcia. Pamiętajcie by zachować odpowiedni odstęp między plackami. 

Drożdżówki Thermomix

Po tym czasie nakładamy w dołki owoce wymieszane z cukrem. Uzyliśmy malin ale oczywiście mogą to być każde inne owoce lub inne nadzienie. Brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy drożdżówki w piekarniku na nastawie góra-dół przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

przepis na drożdżówki

Lukier robimy przed samym polaniem ciastek. Do czystej misy miksującej wlewamy białko, dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z cytryny i mieszamy na nastawie: 10sek/Obr.5 Polewamy upieczone drożdżówki.


Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy