Drożdżówki - Thermomix
Czas izolacji domowej wykorzystujemy na domowe wypieki. Dziś przepis na drożdżówki z użyciem Thermomix. Oczywiście przepis można wykonać i bez tego urządzenia korzystając z podanych proporcji. Trzeba przyznać, że to najlepsze drożdżówki jakie jadłem.
*Drożdżówki*
- mleko - 300g
- masło (miękkie) - 50g
- cukier - 60g
- cukier waniliowy - 1 standardowe opakowanie
- drożdże świeże - 20g
- sól - 2 płaskie łyżeczki
- mąka pszenna -550g
- jajko - jedno do smarowania
- owoce - 200g
- cukier - 6 łyżeczek
- białko jaja - z 1 sztuki
- cukier puder - 200g
- sok z cytryny
Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i miekkie masło. Całość mieszamy na nastawie: 3min/37stopni/Obr.2
Po tym czasie dodajemy mąkę i nastawiamy Thermomix: 3min/Interwał
Natłuszczamy plastikową miskę olejem i wkładamy wyrobione w Thermomix ciasto. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Z ciasta robimy wałek i dzielimy na 12 części. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i gładkie w dotyku. Sporo zależy od mąki jakiej użyjemy. Często nieodpowiednia mąka potrafi zepsuć wypieki już na początku. Stosujmy więc sprawdzoną przy innych wypiekach.
Z podzielonego ciasta formujemy okrągłe placki i układamy ja na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. W każdym placku z pomocą np. dna szklanki lub podstawki kieliszka do wina wyciskamy wgłębienie na owocowy farsz. Przykrywamy placki lnianą ściereczką i odstawiamy na 25 minut ponownie do wyrośnięcia. Pamiętajcie by zachować odpowiedni odstęp między plackami.
Po tym czasie nakładamy w dołki owoce wymieszane z cukrem. Uzyliśmy malin ale oczywiście mogą to być każde inne owoce lub inne nadzienie. Brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy drożdżówki w piekarniku na nastawie góra-dół przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Lukier robimy przed samym polaniem ciastek. Do czystej misy miksującej wlewamy białko, dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z cytryny i mieszamy na nastawie: 10sek/Obr.5 Polewamy upieczone drożdżówki.
Wyglądają poprostu przepysznie!
OdpowiedzUsuńTak też smakowały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńSmaczne i delikatne.
Usuńuuu
OdpowiedzUsuń:)
Usuń