CocoReklama

czwartek, 16 kwietnia 2020

Sernik na zimno

Drugie ciasto jakim sobie osłodziliśmy tegoroczne Święta był sernik na zimno z truskawkami. Pierwszy sernika znajdziecie w poprzednim wpisie na blogu: Sernik wiedeński Osobiście bardzo lubie serniki na zimno, a ten z truskawkami udał się wyjątkowo. Polecam przepis.

Sernik na zimno

*Sernik na zimno*


  • biszkopty okrągłe - paczka
  • serki homogenizowane waniliowe - 800g
  • galaretka przeźroczyste lub cytrynowe - 2 sztuki
  • wrzątek - 400 ml
  • truskawki 
  • galaretka truskawkowa - 2 sztuki
  • wrzątek - 700ml
  • tortownica
Najpierw przygotować należy tortownicę. Wycinamy koło z papieru do pieczenia na dno blaszki i długi pasek na wewnętrzną boczną ściankę. Ściankę boczną smarujemy masłem i przyklejamy do niego pasek papieru. Dzięki temu pasek nam się nie zsunie. Na dno wystarczy papier położyć.

Sernik na zimno


Na dnie układamy biszkopty. Serki waniliowe mieszamy z przestudzoną ale wodnistą galaretką (przeźroczystą lub cytrynową by nie zmienił nam się kolor sernika. Gdy masa serowa zacznie się ścinać wylewamy ją do blaszki na biszkopty. Odkładamy ciasto do lodówki. Po około 30 minutach układamy na masie owoce i ponownie odkładamy do lodówki. Gdy masa będzie sztywna możemy wylać na całość rozrobione galaretki truskawkowe. Odkładamy do lodówki aż całość stężeje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)