Paprykarz
Domowy paprykarz z tuńczykiem. Kolejna na naszym blogu pasta do chleba, którą warto przygotować. Szybko, łatwo i przyjemnie.
*Paprykarz z tuńczykiem*
- tuńczyk w sosie własnym - puszka 185g
- ryż biały - 50g
- marchew - 1 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- czosnek polski - 1 ząbek
- papryka czerwona - 1 sztuka
- olej
- koncentrat pomidorowy - 200g
- słodka papryka suszona - 1/3 łyżeczki
- pieprz
- sól
Ryż gotujemy. Marchew obraną i umyta ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i cebulę siekamy drobno. W płaskim garnku na podgrzanym oleju złocimy cebulę dodając czosnek. Po chwili do garnka trafia papryka i marchew. Smażymy całość około 3 minut.
Po tym czasie podlewamy wodą aż przykryje warzywa. Dodajemy koncentrat i doprawiamy całość do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i ugotowany ryż. Dusimy całość do odparowania wody. Przekładamy paprykarz do jakiegoś naczynia i schładzamy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz