Muffinki z budyniem

Dawno nie robiliśmy żadnych muffinek tak więc pora odkurzyć naszą silikonową formę  i zrobić coś delikatnego z budyniem w środku. Po prostu  coś  pysznego do kawy - muffinki z budyniem.  Kupne ciastka nam do filiżanki czarnego napoju już  nie smakują. Dobra kawa domaga się dobrych dodatków. Zróbmy sobie domowe babeczki.

Muffinki z budyniem


*Muffinki  z budyniem*
  • mąka pszenna - 40 dag
  • cukier - 15 dag + 2 łyżki (budyń)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie 15g
  • olej - 1/3 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 400ml + 1 szklanka
  • budyń waniliowy - opakowanie 

Z 400ml mleka odlać trochę do kubka i wymieszać w niej budyń z dwiema łyżeczkami cukru. Resztę zagotować. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego się już mleka intensywnie mieszając aż się  zagęści. Wyłączamy ogień i można masę ostudzić.
W misce mieszamy jajka, szklankę mleka i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy suche składniki do mokrych i energicznie wyrabiamy ciasto z pomocą drewnianej łyżki. Gdy masa nabierze aksamitnej struktury jest gotowa do dalszej obróbki. Rozkładamy w formie silikonowej papierowe papilotki. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta - łyżeczkę budyniu i kolejną łyżkę ciasta.

Muffinki z budyniem

Muffinki pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku (góra, dół) przez około 25 minut. Ozdabiamy przygotowanym lukrem i cukiereczkami lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem.

Muffinki z budyniem

Czerwony lukier widoczny na zdjęciu został zrobiony w ten sposób:
  • białko jajka
  • cukier puder - 150g
  • barwnik spożywczy - czerwony
Muffinki z budyniem

Białko ucieramy z cukrem pudrem dodając kropelkę czerwonego barwnika, który należy dokładnie w lukrze rozmieszać. Babeczki smarujemy lukrem gdy zupełnie ostygną.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy