Muffinki z budyniem
Dawno nie robiliśmy żadnych muffinek tak więc pora odkurzyć naszą silikonową formę i zrobić coś delikatnego z budyniem w środku. Po prostu coś pysznego do kawy - muffinki z budyniem. Kupne ciastka nam do filiżanki czarnego napoju już nie smakują. Dobra kawa domaga się dobrych dodatków. Zróbmy sobie domowe babeczki.
*Muffinki z budyniem*
- mąka pszenna - 40 dag
- cukier - 15 dag + 2 łyżki (budyń)
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier waniliowy - opakowanie 15g
- olej - 1/3 szklanki
- jajka - 2 sztuki
- mleko - 400ml + 1 szklanka
- budyń waniliowy - opakowanie
Z 400ml mleka odlać trochę do kubka i wymieszać w niej budyń z dwiema łyżeczkami cukru. Resztę zagotować. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego się już mleka intensywnie mieszając aż się zagęści. Wyłączamy ogień i można masę ostudzić.
W misce mieszamy jajka, szklankę mleka i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy suche składniki do mokrych i energicznie wyrabiamy ciasto z pomocą drewnianej łyżki. Gdy masa nabierze aksamitnej struktury jest gotowa do dalszej obróbki. Rozkładamy w formie silikonowej papierowe papilotki. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta - łyżeczkę budyniu i kolejną łyżkę ciasta.
Muffinki pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku (góra, dół) przez około 25 minut. Ozdabiamy przygotowanym lukrem i cukiereczkami lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem.
Czerwony lukier widoczny na zdjęciu został zrobiony w ten sposób:
- białko jajka
- cukier puder - 150g
- barwnik spożywczy - czerwony
Białko ucieramy z cukrem pudrem dodając kropelkę czerwonego barwnika, który należy dokładnie w lukrze rozmieszać. Babeczki smarujemy lukrem gdy zupełnie ostygną.
Komentarze
Prześlij komentarz