CocoReklama

piątek, 13 grudnia 2019

Krem szpinakowy z ciastem jajecznym - Thermomix

Szpinak jadamy w różnej formie. Najczęściej przygotowujemy go w pysznym sosie serowym do makaronu lub na pysznej tarcie. Dziś jednak podamy go jako wykwintny krem z kawałkami delikatnego jajecznego ciasta. Zupa krem szpinakowy w wersji na Thermomix. 

Krem ze szpinaku


*Zupa krem szpinakowy*
  • szpinak (np. brykiet) - 200g
  • ziemniaki - 400g
  • bulion warzywny lub drobiowy - 800g
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczki
  • śmietana 30% - 100g
  • olej - 20g

Przygotowanie zupy zaczniemy od... przygotowania masy ciasta jajecznego, z którym ją podamy.

*Ciasto jajeczne*
  • jajka - 4 sztuki
  • śmietana 30% - 100g
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - szczypta
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego. Używamy nastawy 10sek/obr.4. Przelewamy masę do osobnej miski.

Przekrojoną na ćwiartki cebulę i dwa ząbki czosnku wrzucamy do naczynia i siekamy na nastawie 3s/obr.5 Dolewamy olej i dusimy 2min/Varoma/obr.1 Do naczynia wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone w grubsza kostkę. Siekamy na nastawie 4s/obr.5

Krem ze szpinaku


Dolewamy do naczynia bulion. Na naczynie ustawiamy nasadkę Varomy, która należy wyściełać zmoczonym i odciśniętym z wody papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną nasadkę wylewamy masę jajeczną. Gotujemy zupę 20min/Varoma/obr.1 W tym czasie uparzy się nam też i jajeczne ciasto. Po tym czasie zdejmujemy nakładkę z ciastem i dokładamy do naczynia szpinak i śmietanę. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Zupę musimy podgotować na nastawie 3min/100 stopni/obr.2 W tym czasie kroimy ciasto jajeczne na małe kawałki.

Pozostało zamienić gotową zupę w krem. Pomoże nam w tym nastawa 30sek/obr.10 Zupę powinno się podawać z jajkiem. Jajko neutralizuje szczawiany, które znajdują  się w szpinaku. My podaliśmy ją z kawałkami puszystego i delikatnego jajecznego ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)