Krem szpinakowy z ciastem jajecznym - Thermomix
Szpinak jadamy w różnej formie. Najczęściej przygotowujemy go w pysznym sosie serowym do makaronu lub na pysznej tarcie. Dziś jednak podamy go jako wykwintny krem z kawałkami delikatnego jajecznego ciasta. Zupa krem szpinakowy w wersji na Thermomix.
*Zupa krem szpinakowy*
- szpinak (np. brykiet) - 200g
- ziemniaki - 400g
- bulion warzywny lub drobiowy - 800g
- cebula
- czosnek polski - 2 ząbki
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- pieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczki
- śmietana 30% - 100g
- olej - 20g
Przygotowanie zupy zaczniemy od... przygotowania masy ciasta jajecznego, z którym ją podamy.
*Ciasto jajeczne*
- jajka - 4 sztuki
- śmietana 30% - 100g
- sól - 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa - szczypta
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego. Używamy nastawy 10sek/obr.4. Przelewamy masę do osobnej miski.
Przekrojoną na ćwiartki cebulę i dwa ząbki czosnku wrzucamy do naczynia i siekamy na nastawie 3s/obr.5 Dolewamy olej i dusimy 2min/Varoma/obr.1 Do naczynia wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone w grubsza kostkę. Siekamy na nastawie 4s/obr.5
Dolewamy do naczynia bulion. Na naczynie ustawiamy nasadkę Varomy, która należy wyściełać zmoczonym i
odciśniętym z wody papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną nasadkę
wylewamy masę jajeczną. Gotujemy zupę 20min/Varoma/obr.1 W tym czasie uparzy się nam też i jajeczne ciasto. Po tym czasie zdejmujemy nakładkę z ciastem i dokładamy do naczynia szpinak i śmietanę. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Zupę musimy podgotować na nastawie 3min/100
stopni/obr.2 W tym czasie kroimy ciasto jajeczne na małe kawałki.
Pozostało zamienić gotową zupę w krem. Pomoże nam w tym nastawa 30sek/obr.10 Zupę powinno się podawać z jajkiem. Jajko neutralizuje szczawiany, które znajdują się w szpinaku. My podaliśmy ją z kawałkami puszystego i delikatnego jajecznego ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz