piątek, 11 stycznia 2019

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Połączenie łososia i szpinaku przerabialiśmy już kilka razy ale poniższa tarta jest chyba najlepszym sposobem na poznanie i zasmakowanie w tym kulinarnym kolażu. Pyszne, delikatne, kruche ciasto z przepisu Jakubiaka i doskonały w smaku farsz serowego szpinaku połączonego z łososiem i mozzarellą. Dla mnie najlepsza wytrawna tarta jaką w życiu jadłem.

Tarta ze szpinakiem i łososiem


*Tarta z łososiem i szpinakiem*
  • mąka pszenna - 300g
  • masło zimne - 200g
  • jajko - 1 sztuka
  • szpinak - 450 g
  • ser pleśniowy (blue, lazur) - 100 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana gęsta 18% - 3 łyżki
  • łosoś świeży - 300 g
  • ser mozzarela - 1 kulka z zalewy
Mąkę sypiemy na stolnicę. Robimy kopczyk i wgłębienie na jajko. Kroimy w plastry zimne masło i całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto szybko by ciepło dłoni nie rozpoczęło procesu uwalniania glutenu. Odkładamy do lodówki kulkę ciasta na około 20 minut.

Tarta ze szpinakiem i łososiem


Tarta ze szpinakiem i łososiem



Łososia kroimy w kostkę i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy kawałki z każdej strony na oliwie lub roślinnym oleju. Mięso łososia ma się jedynie zamknąć i zrumienić. 5 minut wystarczy dopiecze się już na cieście.


Tarta ze szpinakiem i łososiem


Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go na rozgrzane kilka kropel oliwy lub roślinnego oleju. Gdy zacznie intensywnie pachnieć dodajemy na patelnię szpinak. Dusimy całość chwilę i dodajemy rozdrobniony w palcach ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dusimy całość kilka minut po rozpuszczeniu się kawałków sera.

Tarta ze szpinakiem i łososiem


Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy wyjętym z lodówki ciastem. Nakłuwamy widelcem. Bardzo gęste nakłucia powodują, że nie trzeba dopiekać tej tarty z obciążeniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. przez 12 minut.

Tarta ze szpinakiem i łososiem


Wyjętą tartę z piekarnika wypełniamy farszem ze szpinaku. Układamy na tym kawałki łososia, a na wierzch dajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy ponownie około 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie będzie gotowa do podania.

Tarta ze szpinakiem i łososiem


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)