Naleśniki z serem
Pyszny deser, chociaż naleśniki z serem są tak pożywne, że często stają się osobnym posiłkiem dla nienasyconych i aktywnych dzieciaków. Serowy farsz z nutą wanilii potrafi zachwycić więc czas na przygotowanie pysznych naleśników z serem nie będzie czasem zmarnowanym.
*Naleśniki z serem*
- ser twarogowy tłusty - pół kilograma
- żółtka jaj - 2 sztuki
- cukier waniliowy - 2 opakowania
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mleko - 2 szklanki
- jajko - 1 sztuka duża lub 2 małe
- woda - szklanka
- szczypta soli
Łączymy mleko z jajkiem powoli dosypując przesianą mąkę. Pod koniec mieszania dodajemy szczyptę soli. Pozostało nam dodać odpowiednią ilość wody do przygotowanego ciasta. Dodajemy jej tyle by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Naleśniki smażymy na płytkiej patelni.
Naleśniki mamy gotowe więc nadeszła pora na przygotowanie serowego, aromatycznego farszu. Ser rozdrabniamy. Wbijamy do sera dwa żółtka i dodajemy cukier waniliowy. Całość miksujemy aż się cukier waniliowy rozpuści. Smarujemy każdy naleśnik przygotowaną masą i zwijamy w rulon lub składamy w kopertkę. Naleśniki warto oprószyć świeżo startym cynamonem. Pychotka na talerzu aż się dzieciakom uszy trzęsą.
Komentarze
Prześlij komentarz