CocoReklama

wtorek, 1 stycznia 2019

Kapuśniaczki

Świeżutki przepis na pyszne kapuśniaczki, które przygotowała Aneta na tegoroczne Święta. Doskonałe lekkie ciasto i aromatyczny farsz na wigilijnym stole. Przepis można wykorzystać także do tradycyjnych pasztecików.

Kapuśniaczki


*Kapuśniaczki*
  • mąka pszenna - 500g
  • drożdże świeże - 25g
  • mleko - 250ml
  • olej roślinny - 1/4 szklanki
  • jajka - 2 sztuki (jedno do ciasta, drugie do smarowania)
  • cukier - łyżka
  • sól - łyżeczka 
  • kapusta kiszona - 500g
  • cebula - 2 sztuki
  • grzyby suszone (podgrzybki, borowiki) - 40g (namoczone)
  • sól
  • pieprz
  • sezam
Drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.

Na stolnicy przesiewamy resztę mąki. Łączymy ją z resztą składników na ciasto. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem na godzinę.

Kapuśniaczki


W tym czasie możemy przygotować farsz. Kapustę gotujemy z namoczonymi grzybami. Na patelni smażymy na maśle lub oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się ozłoci dodajemy posiekaną kapustę kiszoną  z grzybami. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto na grubość około 0,5cm. Ciasto przecinamy nożem w kratę tak by powstały kwadraty mogące pomieścić łyżkę farszu i byśmy mogli kapuśniaczki zawinąć. Układamy przygotowane kapuśniaczki na papierze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy kapuśniaczki przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C w systemie góra-dół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)