Kapuśniaczki
Świeżutki przepis na pyszne kapuśniaczki, które przygotowała Aneta na tegoroczne Święta. Doskonałe lekkie ciasto i aromatyczny farsz na wigilijnym stole. Przepis można wykorzystać także do tradycyjnych pasztecików.
*Kapuśniaczki*
- mąka pszenna - 500g
- drożdże świeże - 25g
- mleko - 250ml
- olej roślinny - 1/4 szklanki
- jajka - 2 sztuki (jedno do ciasta, drugie do smarowania)
- cukier - łyżka
- sól - łyżeczka
- kapusta kiszona - 500g
- cebula - 2 sztuki
- grzyby suszone (podgrzybki, borowiki) - 40g (namoczone)
- sól
- pieprz
- sezam
Drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Na stolnicy przesiewamy resztę mąki. Łączymy ją z resztą składników na ciasto. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem na godzinę.
W tym czasie możemy przygotować farsz. Kapustę gotujemy z namoczonymi grzybami. Na patelni smażymy na maśle lub oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się ozłoci dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z grzybami. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto na grubość około 0,5cm. Ciasto przecinamy nożem w kratę tak by powstały kwadraty mogące pomieścić łyżkę farszu i byśmy mogli kapuśniaczki zawinąć. Układamy przygotowane kapuśniaczki na papierze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy kapuśniaczki przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C w systemie góra-dół.
Komentarze
Prześlij komentarz