Hamburgery wegetariańskie - Thermomix
Pewnego razu na wakacjach trafiliśmy do bardzo przyjemnej knajpki w Żywcu gdzie spróbowaliśmy pysznych burgerów. Aneta zamówiła sobie wegetariańskiego burgera z kaszy jaglanej. Chodził za nią do niedawna pomysł by go odtworzyć w domu. Z pomocą przyszedł nam termomix choć przepis można wykonać i bez niego. Muszę powiedzieć, że można się pomylić, a zmysły głupieją gdy stoi przed nami taki bezmięsny burger.
Dla osób nie lubiących mięsa przepis jak znalazł.
Dla osób nie lubiących mięsa przepis jak znalazł.
*Burgery z kaszy jaglanej i buraka*
- kasza jaglana - 200g
- buraki - 180g
- cebula - 50g
- czosnek polski - 2 ząbki
- masło - 15g
- woda - 340g
- słonecznik łuskany - 50g
- sól - 1 i 1/2 łyżeczki
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- kminek mielony - 3/4 łyżeczki
- ocet winny - 20g
- cebula czerwona - 200g
- masło - 25g
- gorczyca - 1 i 1/2 łyżeczki
- ocet winny - 20g
- cynamon - 3/4 łyżeczki
- miód - 50g
- bułki grahamki - 5 sztuk
- majonez domowy
- sałata
- cebula
- ogórki kiszone
- pomidor
- papryka czerwona
Wersja na Thermomix
Obrane buraki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy z pomocą parametrów 10s/7obr Kopystką zbieramy buraki na dno naczynia.
Teraz z pomocą parametrów 20s/10obr robimy z nich buraczaną pastę. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy z pomocą parametrów: 35s/5obr. Dodajemy masło i podgrzewamy ustawiając Thermomix na 3m/120stopni/1obr. Dodajemy wodę oraz opłukaną wcześniej kaszę i dusimy całość 10m/100stopni/1obr. Można teraz dodać do naczynia zmiksowane buraki, słonecznik, sól, pieprz, kminek i ocet. Przecieramy całość 3s/5obr.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy burgery i układamy na blasze. Pieczemy z obu stron po 10 minut.
W tym czasie należy zrobić pyszny chutney. Cebulę rozdrabniamy w naczyniu miksującym z pomocą parametrów 5s/5obr. Dodajemy resztę składników i ustawiamy Thermomix na 7m/120stopni/1obr
Bułki podpiekamy w piekarniku lub karmelizujemy przecięte na teflonowej patelni. Smarujemy majonezem układamy dodatki. Na każdej bułce wykładamy gorący kotlet jaglany i dajemy sporą porcję chutney. Składamy burgera i podajemy z frytkami.
Wersja bez Thermomix'a
Kaszę należy dobrze opłukać z pyłu i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Buraki przetrzeć lub rozdrobnić w malakserze. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na maśle i wymieszać z burakami dodając sól, słonecznik, pieprz i kminek. Mieszamy wszystko dodając ocet oraz ugotowaną kaszę. Całość dobrze wymieszać i z uzyskanej masy uformować kotleciki. Burgery pieczemy z obu stron w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza.
Cebulę czerwoną na chutney posiekać w kostkę. W garnuszku lub na patelni rozpuścić masło i dodając cebulę, gorczycę dusić jakieś 7 minut. Dołożyć ocet, cynamon oraz miód. Całość dusić około 5 minut.
Wkładamy burgery w opieczone bułeczki z dodatkami i zajadamy się wegetariańskim fast food'em
Komentarze
Prześlij komentarz