Chleb szarpany - Thermomix
Prosty w przygotowaniu doskonały chleb szarpany. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...
*Chleb do rwania*
- natka pietruszki
- bazylia świeża - połowa "doniczki"
- pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 sztuka
- masło - 120g
- sól - 1 łyżeczka
- ciepła woda - 300g
- mąka pszenna - 600g
- drożdże świeże - 40g
- cukier - 1/2 łyżeczki
- sól - 2 łyżeczki
- olej - 40g
Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.
Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6
Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.
Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.
Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)
Komentarze
Prześlij komentarz