Keto biszkopt z owocami
W diecie ketogenicznej czy też niskowęglowodanowej największym problemem sa różnego rodzaju desery. Przygotować coś dobrego bez udziału cukru i pszennej mąki nie jest wcale łatwe. To trudne dla kogoś kto lubi zjeść coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jednak dzisiejszy przepis na keto biszkopt z owocami zaprzecza tej tezie. Ciasto nie dość, że wygląda ładnie to i smakuje nad wyraz dobrze.
*Keto biszkopt z owocami*
- mąka migdałowa - 180g
- jajka - 4 sztuki
- erytrytol - 60g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- blaszka tortowa - 20cm
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mikserem. Erytrytol mielimy np. w Thermomix na puder. Mieszamy z żółtkami i taką mieszankę wlewamy ostrożnie do piany delikatnie mieszając. To samo robimy z mąką migdałową. Dodajemy ostrożnie do uzyskanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy całość na ciasto.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem lub wyściełanej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy owoce sezonowe, truskawki, maliny, borówki, jagody czy co tam mamy zgodnego z dietą niskowęglowodanową. Zimą można użyć mieszanki owoców mrożonych po wcześniejszym rozmrożeniu i usunięciu nadmiaru wody.
Ciasto pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni w systemie góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy erytrytolem w proszku.
Smacznego!
Składniki
- Jajko: 4 sztuki / 240g / 343 kcal
- Mąka migdałowa: 180g / 1107 kcal
- Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka / 5g / 2 kcal
- Erytrytol : 60g/0 kcal
1452 kcal łącznie
Węglowodany: 88 g
Tłuszcze: 118 g
Białko: 71 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
Komentarze
Prześlij komentarz