Keto biszkopt z owocami

 W diecie ketogenicznej czy też niskowęglowodanowej największym problemem sa różnego rodzaju desery. Przygotować coś dobrego bez udziału cukru i pszennej mąki nie jest wcale łatwe. To trudne dla kogoś kto lubi zjeść coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jednak dzisiejszy przepis na keto biszkopt z owocami zaprzecza tej tezie. Ciasto nie dość, że wygląda ładnie to i smakuje nad wyraz dobrze.

przepis na keto biszkopt


*Keto biszkopt z owocami*

  • mąka migdałowa - 180g
  • jajka - 4 sztuki
  • erytrytol - 60g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • blaszka tortowa - 20cm 
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mikserem. Erytrytol mielimy np. w Thermomix na puder. Mieszamy z żółtkami i taką mieszankę wlewamy ostrożnie do piany delikatnie mieszając. To samo robimy z mąką migdałową. Dodajemy ostrożnie do uzyskanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy całość na ciasto.

przepis na keto biszkopt


Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem lub wyściełanej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy owoce sezonowe, truskawki, maliny, borówki, jagody czy co tam mamy zgodnego z dietą niskowęglowodanową. Zimą można użyć mieszanki owoców mrożonych po wcześniejszym rozmrożeniu i usunięciu nadmiaru wody.

Ciasto pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni w systemie góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy erytrytolem w proszku.

przepis na keto biszkopt

Smacznego!

Składniki

  • Jajko: 4 sztuki / 240g / 343 kcal
  • Mąka migdałowa: 180g / 1107 kcal
  • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka / 5g / 2 kcal
  • Erytrytol : 60g/0 kcal

1452 kcal łącznie
Węglowodany: 88 g
Tłuszcze: 118 g
Białko: 71 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy