Chałka - Thermomix

 Przeglądałem sobie ostatnio przepisy na blogu i rzuciło mi się w oczy, że nie mam tu przepisu na chałkę, którą z pomocą Thermomix robimy sobie co jakiś czas. Jak to się stało nie wiem bo przepis jest już sprawdzony wielokrotnie. Pora uzupełnić blog o prosty przepis na chałkę.

przepis na chałkę


*Chałka*

  • jajka - 2 sztuki
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • masło - 100g
  • cukier - 50g
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • drożdże świeże - 40g
  • mleko - 150g
  • mąka pszenna - 500g
  • sól - 1 łyżeczka

Kruszonka
  • mąka pszenna - 30g
  • cukier - 20g
  • masło - 25g

Przygotowanie chałki zaczniemy od kruszonki bo musi się schłodzić w lodówce. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy rozdrobnione masło. Miksujemy całość na nastawie 10s/obr.4 i przekładamy do osobnego naczynia. Chłodzimy w lodówce do stwardnienia.

Pora na przygotowania ciasta na chałkę. Do umytego naczynia wbijamy jedno całe jajko i dwa żółtka. Dodajemy rozdrobnione masło i cukier. Dorzucamy cukier waniliowy, rozdrobnione w palcach drożdże i wlewamy mleko. Podgrzewamy całość na nastawie  4min/37 stopni/obr.2.

przepis na chałkę

Po tym czasie dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto interwałem przez 3min. Ciasto należy zostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na dwie równe części. Z każdej formujemy trzy równe wałeczki długości około 20 centymetrów i zaplatamy w warkocz charakterystyczny dla chałki. 

Obie chałki przekładamy na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celcjusza.
przepis na chałkę

Chałki należy przed pieczeniem posmarować pędzelkiem moczonym w rozbełtanym jajku. Wyciągamy też  z lodówki kruszonkę i posypujemy ciasta ścierając kruszonkę na grubszej tarce.

przepis na chałkę

Pieczemy chałki około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (u nas w systemie góra-dół) Chałki powinny się pięknie ozłocić. Odstawiamy chałki na kratkę piekarnikową do ostudzenia chociaż szczerze wątpię by udało się je schłodzić. Zbyt pięknie pachną by sobie mogły tak bezczynnie leżeć gdy obok stoi masło, miód lub powidła.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy