Jagodzianki z kruszonką - Thermomix

 Sezon na prawdziwe polskie jagody uważam za otwarty. Borówka amerykańska jest dostępna cały rok ale to jednak nie jagoda czarna z polskiego lasu. Nie ten smak i aromat. Jagodzianki z polskich jagód są niepowtarzalne. Przepis na jagodzianki z kruszonką przygotowany z pomocą Thermomix ale nie jest problemem by wykonać go bez tego urządzenia albo skorzystać z coraz popularniejszego w Polsce urządzenia Lidlomix

przepis na jagodzianki z kruszonką

*Jagodzianki z kruszonką*

Ciasto:

  • mleko - 250g
  • drożdże świeże - 30g
  • cukier - 100g
  • mąka pszenna - 500g
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka/ wanilinowy - 2 łyżeczki
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • masło - 80g
  • sól
Dodatki:
  • olej do natłuszczenia miski - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka do posmarowania jagodzianek
  • cukier puder - do obsypania
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
Nadzienie:
  • jagody polskie świeże - 350g
  • cukier - 30g
  • mąka ziemniaczana - 25g
Kruszonka:
  • mąka pszenna - 30g
  • cukier - 20g
  • masło - 25g
Przygotowanie jagodzianek zaczniemy od kruszonki bo musi się schłodzić w lodówce. Do naczynia do dajemy mąkę, cukier i masło. Wyrabiamy na masę na nastawie 10s/4obr. Odstawiamy do lodówki by łatwiej ją było później zetrzeć.

Pora przygotować ciasto. Do naczynia wlewamy mleko. Dodajemy pokruszone w palcach drożdże i cukier. Podgrzewamy na nastawie 3min/37 stopni/obr.1 

przepis na jagodzianki z kruszonką


Dodajemy mąkę, cukier waniliowy lub wanilinowy, dwa żółtka, masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto z pomocą interwału przez 2 minuty. Przekładamy ciasto do dużej (będzie wyrastać) miski natłuszczonej  łyżką oleju. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

przepis na jagodzianki z kruszonką


Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część dzielimy na kolejne równe cztery części. Z podanego przepisu powinno się udać zrobić 16 słusznej wielkości jagodzianek. Formujemy kulkę i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Nie piszę, że w ciepłe miejsce bo aktualnie wszędzie jest ciepło...

przepis na jagodzianki z kruszonką

przepis na jagodzianki z kruszonką

Na pokrywie maszyny stawiamy miseczkę by odważyć odpowiednią ilość wcześniej dokładnie umytych jagód. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i cukier. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.

przepis na jagodzianki z kruszonką

przepis na jagodzianki z kruszonką

Każdą wyrośniętą kulę ciasta rozpłaszczamy ręką. Nakładamy nadzienie jagodowe i lepimy brzegi podobnie jak przy pierogach. Delikatnie formujemy już widoczny kształ jagodzianki. Układamy je na blaszce z piekarnika, wyściełanej papierem do pieczenia. Każdą jagodziankę smarujemy z pomocą silikonowego pędzelka rozbełtanym jajkiem. 

przepis na jagodzianki z kruszonką

przepis na jagodzianki z kruszonką

przepis na jagodzianki z kruszonką

przepis na jagodzianki z kruszonką

przepis na jagodzianki z kruszonką

Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i ścieramy do miseczki. Na każdej jagodziance układamy słuszną porcję kruszonki.

przepis na jagodzianki z kruszonką

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół. Pieczemy jagodzianki na środkowej półce przez około 15 minut. Upieczone jagodzianki układamy na kratce celem ostudzenia. 

przepis na jagodzianki z kruszonką

Ostudzone jagodzianki posypujemy jeszcze cukrem pudrem.

przepis na jagodzianki z kruszonką

przepis na jagodzianki z kruszonką

Do smacznego latte takie pyszne polskie jagodzianki będą jak znalazł. Życzymy smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy