Jagodzianki z kruszonką - Thermomix
Sezon na prawdziwe polskie jagody uważam za otwarty. Borówka amerykańska jest dostępna cały rok ale to jednak nie jagoda czarna z polskiego lasu. Nie ten smak i aromat. Jagodzianki z polskich jagód są niepowtarzalne. Przepis na jagodzianki z kruszonką przygotowany z pomocą Thermomix ale nie jest problemem by wykonać go bez tego urządzenia albo skorzystać z coraz popularniejszego w Polsce urządzenia Lidlomix.
*Jagodzianki z kruszonką*
Ciasto:
- mleko - 250g
- drożdże świeże - 30g
- cukier - 100g
- mąka pszenna - 500g
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka/ wanilinowy - 2 łyżeczki
- żółtka jaj - 2 sztuki
- masło - 80g
- sól
Dodatki:
- olej do natłuszczenia miski - 1 łyżka
- jajko - 1 sztuka do posmarowania jagodzianek
- cukier puder - do obsypania
- mąka pszenna do podsypania stolnicy
Nadzienie:
- jagody polskie świeże - 350g
- cukier - 30g
- mąka ziemniaczana - 25g
Kruszonka:
- mąka pszenna - 30g
- cukier - 20g
- masło - 25g
Przygotowanie jagodzianek zaczniemy od kruszonki bo musi się schłodzić w lodówce. Do naczynia do dajemy mąkę, cukier i masło. Wyrabiamy na masę na nastawie 10s/4obr. Odstawiamy do lodówki by łatwiej ją było później zetrzeć.
Pora przygotować ciasto. Do naczynia wlewamy mleko. Dodajemy pokruszone w palcach drożdże i cukier. Podgrzewamy na nastawie 3min/37 stopni/obr.1
Dodajemy mąkę, cukier waniliowy lub wanilinowy, dwa żółtka, masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto z pomocą interwału przez 2 minuty. Przekładamy ciasto do dużej (będzie wyrastać) miski natłuszczonej łyżką oleju. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część dzielimy na kolejne równe cztery części. Z podanego przepisu powinno się udać zrobić 16 słusznej wielkości jagodzianek. Formujemy kulkę i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Nie piszę, że w ciepłe miejsce bo aktualnie wszędzie jest ciepło...
Na pokrywie maszyny stawiamy miseczkę by odważyć odpowiednią ilość wcześniej dokładnie umytych jagód. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i cukier. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Każdą wyrośniętą kulę ciasta rozpłaszczamy ręką. Nakładamy nadzienie jagodowe i lepimy brzegi podobnie jak przy pierogach. Delikatnie formujemy już widoczny kształ jagodzianki. Układamy je na blaszce z piekarnika, wyściełanej papierem do pieczenia. Każdą jagodziankę smarujemy z pomocą silikonowego pędzelka rozbełtanym jajkiem.
Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i ścieramy do miseczki. Na każdej jagodziance układamy słuszną porcję kruszonki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół. Pieczemy jagodzianki na środkowej półce przez około 15 minut. Upieczone jagodzianki układamy na kratce celem ostudzenia.
Ostudzone jagodzianki posypujemy jeszcze cukrem pudrem.
Do smacznego latte takie pyszne polskie jagodzianki będą jak znalazł. Życzymy smacznego.
Przepiękne jagodzianki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń