Zupa fasolowa z pulpetami
Zima, a raczej zimna jesień w pełni. Nie ma nic lepszego na obiad w takie dni niż rozgrzewająca zupa z porządną mięsną wkładką. Zupa fasolowa z pulpetami była u nas hitem tej ponurej, deszczowej zimy. Warto ją sobie przygotować, a przepis na zupę fasolową jest wyjątkowy prosty.
*Zupa fasolowa z pulpetami*
- fasola drobna biała - 30 dag
- kiełbasa - 30 dag
- boczek wędzony, wędzonka - 30 dag
- pietruszka - 2 sztuki
- marchewka - 2 sztuki
- ziemniaki - 4 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- majeranek
- pieprz
- sól
- czosnek polski - 3 ząbki
- oliwa
- mięso mielone wieprzowe - 30 dag
- jajko
- sól
- pieprz
Dzien wcześniej zalewamy w misce fasolę wodą by nią nasiąknęła.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na odrobinie oliwy przesmażamy warzywa na dnie garnka gdzie będziemy gotować zupę.
Przesmażone warzywa zalewamy wodą z fasolą. Dolewamy wody jeśli płynu w garnku będzie za mało. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Wciskamy 3 ząbki czosnku i gotujemy.
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dorzucamy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy do miękkości warzyw i fasolki.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajko i mieszamy. z uzyskanej masy tworzymy pulpety, które należy przesmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Wrzucamy złociste pulpety do garnka tak na kilka minut przed końcem gotowania się zupy.
Nie ma nic lepszego po zimowym spacerze jak miska gorącej zupy fasolowej z pulpetami. Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz