Zupa fasolowa z pulpetami

 Zima, a raczej zimna jesień w pełni. Nie ma nic lepszego na obiad w takie dni niż rozgrzewająca zupa z porządną mięsną wkładką. Zupa fasolowa z pulpetami była u nas hitem tej ponurej, deszczowej zimy. Warto ją sobie przygotować, a przepis na zupę fasolową jest wyjątkowy prosty.

przepis na zupę fasolową z pulpetami

*Zupa fasolowa z pulpetami*

  • fasola drobna biała - 30 dag
  • kiełbasa - 30 dag
  • boczek wędzony, wędzonka - 30 dag
  • pietruszka - 2 sztuki
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • oliwa
  • mięso mielone wieprzowe - 30 dag
  • jajko
  • sól
  • pieprz


Dzien wcześniej zalewamy w misce fasolę wodą by nią nasiąknęła.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na odrobinie oliwy przesmażamy warzywa na dnie garnka gdzie będziemy gotować zupę. 

Przesmażone warzywa zalewamy wodą z fasolą. Dolewamy wody jeśli płynu w garnku będzie za mało. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Wciskamy 3 ząbki czosnku i gotujemy. 

przepis na zupę fasolową z pulpetami

Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dorzucamy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy do miękkości warzyw i fasolki. 

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajko i mieszamy. z uzyskanej masy tworzymy pulpety, które należy przesmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Wrzucamy złociste pulpety do garnka tak na kilka minut przed końcem gotowania się zupy.

Nie ma nic lepszego po zimowym spacerze jak miska gorącej zupy fasolowej z pulpetami. Polecamy.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy