Kotlety z kalafiora

Kulinarna ciekawostka dla tych co nie przepadają za mięsnymi potrawami. Kotlety z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnych śląskich karminadli. Pyszne danie wegetariańskie.


*Kotlety z kalafiora*
  • kalafior - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki
  • jajko
  • mąka jaglana - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju bądź oliwy. Miękki kalafior odcedzamy i rozgniatamy niezbyt dokładnie widelcem. Do ostudzonego kalafiora dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, mąkę jaglaną i doprawiamy masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Można smak zaostrzyć świeżą chilli.

Jeżeli masa jest zbyt wilgotna można pomóc sobie bułką tartą. Tworzymy z masy kulki, które należy na dłoni spłaszczyć. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy