Kotlety z kalafiora
Kulinarna ciekawostka dla tych co nie przepadają za mięsnymi potrawami. Kotlety z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnych śląskich karminadli. Pyszne danie wegetariańskie.
- kalafior - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- natka pietruszki
- jajko
- mąka jaglana - 100 g
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju bądź oliwy. Miękki kalafior odcedzamy i rozgniatamy niezbyt dokładnie widelcem. Do ostudzonego kalafiora dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, mąkę jaglaną i doprawiamy masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Można smak zaostrzyć świeżą chilli.
Jeżeli masa jest zbyt wilgotna można pomóc sobie bułką tartą. Tworzymy z masy kulki, które należy na dłoni spłaszczyć. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz