Galert - nóżki w galarecie

Kolejny przepis z cyklu powrót do przeszłości. Galert czyli po śląsku nóżki w galarecie. Danie niezwykle proste do wykonania i jeśli ktoś lubi mięsne galaretki obowiązkowe do spróbowania. Niech się schowają w kąt te wszystkie drobiowe galaretki ze sklepowych półek na żelatynie wypełnione chemią. Prawdziwy galert tylko z wieprzowych nóżek. ...a i wszystkim Ślązakom życzę tak gryfnej żony z Krakowa co im bez problemu najlepsze śląskie dania przygotuje.

Galert


*Nóżki w galarecie*
  • nogi wieprzowe - 2 sztuki
  • minigolonki - 4 sztuki
  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka - 3 sztuki
  • seler - pół
  • cebula - 2 sztuki + łupiny
  • por - zielone
  • kukurydza konserwowa
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • czosnek polski - 1 ząbek
Nóżki i minigolonki zalewamy wodą na tyle by je przykryły. Powoli gotujemy (podobnie jak rosół bez hulania). Można dodać kawałek pręgi wołowej ale to jak kto lubi więcej czystego mięsa w galercie. Ściągamy zaburzyny szumówką aż przestaną się tworzyć. Nad palnikiem opalamy cebulę. Obrane wcześniej łupiny prażymy na patelni aż ściemnieją. Dzięki temu wywar, a później galaretka nabierze ciemnego, jakby wołowego koloru.

Dorzucamy warzywa, liście laurowe i angielskie ziela. Dodajemy ich trochę więcej niż do niedzielnego rosołu. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy całość dobrze ponad trzy godziny. Sygnałem, że nóżki są gotowe będą wypadające z nich kości. Na kilka minut przed końcem gotowania warto do nóżek wcisnąć ząbek czosnku. Gdyby trzeba było w międzyczasie dolać co nieco wody dolewajcie wrzątek. Zimna woda spowoduje zmętnienie wywaru.

Galert

Wyjmujemy z garnka warzywa, kostki, mięso i skórki. Studzimy. Odcedzamy wywar do osobnego garnka. Warzywa kroimy w kostkę. Mięso rozdrabniamy. ...i teraz mała uwaga. Galert dla panienek przygotowujemy tylko z kawałków czystego mięsa natomiast do galaretki, którą ma pojejść chłop wrzucamy pokrojone skórki i chrząstki. Na zdjęciach zobaczycie dwie wersje. Galaretka w wersji restauracyjnej dla mojej kochanej żonki i porządny galert jak pamiętam z domu, który jadam do dziś z pieczonymi ziemniakami - bratkartofle

Galert

Pokrojone warzywa i rozdrobnione mięso układamy w miseczkach, kokilkach lub jednej dużej misce. Można składniki warstwować można wymieszać. Do warzyw i mięsa dodajemy jeszcze odsączoną kukurydzę lub groszek konserwowy. Można dać i jedno, i drugie. W zasadzie to co w środku galaretki z nóżek wieprzowych zależy od Waszych upodobań kulinarnych. Nam wystarczy to co możecie zobaczyć na liście składników. Przygotowane miseczki zalewamy wywarem i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki by  przyspieszyć proces stężenia. Kilka godzin w lodówce i nóżki w galarecie są gotowe.

Nóżki warto po podaniu skropić octem lub choćby cytryną.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy