Twarożek z jogurtu greckiego
Lubicie serki twarogowe typu almette? Ten przepis na twarożek z jogurtu greckiego jest dla Was. Po co wydawać pieniądze na często wypełnione różnymi niepotrzebnymi "dodatkami" twarożki skoro można go zrobić samodzielnie w bardzo prostu sposób?
*Twarożek z jogurtu greckiego*
- jogurt grecki - 400g
- przyprawy/dodatki
- gaza
- sól - pół łyżeczki
Jogurt mieszamy z przyprawami lub ulubionymi dodatkami. Próbowaliśmy już czosnku, chrzanu i przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem. Na miskę nakładamy sitko. Na sitku rozkładamy gazę lub tetrę. Wylewamy jogurt. Zbieramy końce gazy i z pomocą gumki recepturki ściskamy jogurt. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dociskamy jogurt opuszczając recepturkę niżej.
Zostawiamy na kolejne 12 godzin. W zależności od czasu odsączania (pamiętając o obniżaniu recepturki co 12 godzin) twarożek będzie miał twardszą konsystencję. Po dobie będzie delikatny i powinien popuszczać wodę podczas przechowywania. Ten na zdjęciu jest przetrzymany dwie doby. Jest spójny, nie puszcza wody podczas przechowywania.
Po trzech dobach można z niego formować małe kulki, obtaczać w ziołach i zalać oliwą. Zamkniety słoik z tak przygotowanym serkiem można przechowywać w lodówce około 5 tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz