Chleb razowy - Thermomix
Ceny chleba rosną w zastraszającym tempie. Dobrze, że mamy Thermomix to możemy sobie robić chleb samemu. Dziś przepis na chleb razowy przygotowany z pomocą Thermomix. Pyszny, z chrupiącą skórką.
*Chleb razowy*
- mąka pełnoziarnista lub żytnia razowa - 330g
- woda letnia - 330g
- płatki owsiane - 70g
- słonecznik ziarna - 50g
- żurawina lub rodzynki - 30g
- drożdże świeże - 25g
- cukier - 1/2 łyżeczki
- sól - 2 łyżeczki
- żółtko + mleko - 1 łyżka
Do misy wrzucamy rozdrobnione drożdże, dolewamy wodę i dodajemy cukier. Ustawiamy nastawę Thermomixa na 2,5 minuty/37 stopni/Ob.1
Dorzucamy mąkę, ziarna słonecznika, płatki owsiane, żurawinę lub rodzynki i doprawiamy solą. Maszynę ustawiamy na Interwał/ 2,5 minuty.
Zostawiamy na 20 minut w naczyniu po czym znów włączamy Interwał na 20s
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. Rozrabiamy w tym czasie żółtko z mlekiem.
Smarujemy wierzch wyrośnietego ciasta delikatnie mieszanką jajka i mleka. Posypujemy ziarnami słonecznika lub na przykład czarnuszką. Dobrze jest też sypnąć trochę gruboziarnistej soli.
Piekarnik powinniśmy mieć już rozgrzany do temperatury 200 stopni w systemie góra-dół. Pieczemy chleb przez 50 minut. Wyjmujemy z formy i układamy na przykład kratce piekarnikowej do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz