Smalec wegański ze skwarkami
Coraz częściej próbujemy dań przy, których tworzeniu nie używa się produktów pochodzących od zwierząt. Weganizm staje się coraz modniejszy na świecie i w Polsce. Sporo dań z kuchni domowej można przystosować do potrzeb członków rodziny, którzy na taką kuchnię coraz częściej się przenoszą. Dziś zaskakujący przepis na wegański smalczyk ze skwarkami. Żona zrobiła mnie nim w konia i muszę przyznać, że przez chwilę myślałem, że jem tradycyjny smalec domowy z delikatnej słoniny...
*Smalec wegański ze skwarkami*
- fasola biała w zalewie - puszka (240g po odsączeniu)
- czosnek polski - 2 ząbki
- zimna woda - 2 łyżki
- cebula
- majeranek suszony - 1/2 łyżeczki
- sos sojowy ciemny - 1 łyżka
- sól
- pieprz
- papryka wędzona 1/2 łyżeczki
- kasza gryczana - 5 łyżek
- olej - łyżka
Odsączoną z puszki fasolę białą miksujemy z wodą i sosem sojowym z przetartym czosnkiem. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Całość mieszamy i odstawiamy.
Gotujemy kaszę gryczaną na osolonej wodzie. Odsączoną studzimy. Kaszę mieszamy z wędzoną papryką, pieprzem, solą i olejem. Rozkładamy kaszę na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i prażymy w piekarniku przez 16 minut w temperaturze 160 stopni.
Tak pozyskane "skwarki" mieszamy ze "smalcem" z fasoli i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz