Kotlety ziemniaczano - serowe - Air Fryer
Zdarza Wam się, że podczas przygotowywania tradycyjnych , polskich pierogów ruskich zostanie Wam farsz? Jest prosty sposób na jego wykorzystanie. Oczywiście nie trzeba czekać aż taka sytuacja się wydarzy i można takie kotlety ziemniaczano-serowa u nas zwane ruskimi sobie przygotować na przykład w Air Fryrze.
*Kotlety ziemniaczano-serowe*
- ziemniaki - 500g
- twaróg - 250g
- cebula - 1 sztuka
- boczek wędzony - 150g
- jajko - 2 sztuki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Rozgniatamy przez praskę. Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z pokrojoną drobno cebulą na złoto. Mieszamy ziemniaki z twarogiem i przesmażonym boczkiem z cebulą.. Wbijamy jedno jajko i całośc mieszamy na gęstą masę. Doprawiamy do smaku solą i pierzem.
Drugie jajko rozbijamy do miseczki i obtaczamy uformowane kotlety w jajku i bułce tartej.
Kotlety pryskamy oliwą lub olejem i smażymy w Air Fryer w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Można kotlety usmażyć tradycyjnie na patelni na większej ilości oleju. Przed podaniem dobrze je z niego odsączyć na papierowym ręczniku.
Podajemy kotlety z gęstą śmietaną. Jeśli natomiast macie ochotę na pierogi ruskie to serdecznie zapraszam na przepis - pierogi ruskie



Komentarze
Prześlij komentarz