Kotlety ziemniaczano - serowe - Air Fryer

 Zdarza Wam się, że podczas przygotowywania tradycyjnych , polskich pierogów ruskich zostanie Wam farsz? Jest prosty sposób na jego wykorzystanie. Oczywiście nie trzeba czekać aż taka sytuacja się wydarzy i można takie kotlety ziemniaczano-serowa u nas zwane ruskimi sobie przygotować na przykład w Air Fryrze.

Kotlety ziemniaczano-serowe


*Kotlety ziemniaczano-serowe*

  • ziemniaki - 500g
  • twaróg - 250g
  • cebula - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 150g
  • jajko - 2 sztuki 
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Rozgniatamy przez praskę. Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z pokrojoną drobno cebulą na złoto. Mieszamy ziemniaki z twarogiem i przesmażonym boczkiem z cebulą.. Wbijamy jedno jajko i całośc mieszamy na gęstą masę. Doprawiamy do smaku solą i pierzem.

Kotlety ziemniaczano-serowe


Drugie jajko rozbijamy do miseczki i obtaczamy uformowane kotlety w jajku i bułce tartej. 

Kotlety pryskamy oliwą lub olejem i smażymy w Air Fryer w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Można kotlety usmażyć tradycyjnie na patelni na większej ilości oleju. Przed podaniem dobrze je z niego odsączyć na papierowym ręczniku.

Kotlety ziemniaczano-serowe


Podajemy kotlety z gęstą śmietaną. Jeśli natomiast macie ochotę na pierogi ruskie to serdecznie zapraszam na przepis - pierogi ruskie


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy